Ben je op zoek naar een slimme stekker? Dan is het handig om de onderstaande informatie goed door te nemen. Er zijn enorm veel soorten slimme stekkers. Waar deze smart apparaten vroeger nog duur waren, is dat tegenwoordig niet meer zo. Het is een handig hulpmiddel om apparaten smart te maken die dat niet zijn. Denk bijvoorbeeld aan de staande lamp naast de bank, de luchtbevochtiger en stekkerblokken. Een smart stekker bespaart ook op de energierekening. Er zijn zelfs slimme stekkers die het energieverbruik meten van de producten die je aansluit. In dit artikel lees je alles wat je moet weten over de smart plug. Je leest een uitleg, bekijkt onze favorieten in een top 3 lijst en leest waar je op moet letten als je een slimme stekker gaat kopen.
Wat is een slimme stekker?
Een slimme stekker is een apparaat dat je rechtstreeks in het bestaande stopcontact doet. Aan de andere kant zit een stopcontact. De slimme stekker is dus een soort koppelstuk tussen het stopcontact. Je kan bedrade apparaten in huis met de normale stekker aansluiten op de slimme stekker. Dit kan met bijna elk apparaat dat bekabeld is, een aan/uit schakelaar heeft en/of ingeschakeld wordt als de stroom aangezet wordt. De slimme stekker kun je dan met spraak en/of via een app bedienen. Je kan ook vaak geavanceerde schema’s maken, bijvoorbeeld alle stekkerblokken in huis uit na 23:00. Je kan het zelfs zo gek maken dat als een slimme luchtvochtigheidsmeter registreert dat de luchtvochtigheid te laag is, de luchtbevochtiger (die in de slimme stekker zit) aangezet wordt.
Goed om te weten: In het Engels wordt een slimme stekker ook wel een smart plug genoemd. In de Nederlandse (web)winkel kom je meestal slimme stekker, slimme stekkerdoos of smartstekker tegen.
Top drie slimme stekkers
Hieronder zie je onze favoriete slimme stekkers van dit moment per categorie.
🔋Energieverbruik
TP-Link Tapo P110
- Mini stopcontact
- Voorgeprogrammeerde schema’s
- meet stroomverbruik
- meet energieverbruik
🏆Topfavoriet
Philips Hue Smart plug
- Beste koop
- Werkt met de Philips Hue bridge (veiligheid+++)
- via app bedienen
- Google Home / Alexa
🏡Outdoor
KlikAanKlikUit AGC2-3500R
- Weersbestendig
- Bedien met afstandsbediening
- Makkelijk in gebruik
- Hoge kwaliteit
Uitleg in een video
Google Nederland heeft een leuke en informatieve video gemaakt over de slimme stekker. De presentator geeft antwoord op de vraag “Wat kun je met een slimme stekker?”
Waar let je op als je een slimme stekker gaat kopen?
Een slimme stekker is een goedkoop apparaat. Veel mensen kopen deze zonder er al te veel over na te denken. Toch is het handig om er even bij stil te staan. Heb je bijvoorbeeld nog niet zoveel smart producten in huis? Dan is het misschien handig om een startpakket te kopen waar al een smart plug bij zit. Of om bijvoorbeeld bij één merk te blijven dat je later goed uit kan gaan breiden. Hieronder lees je over de verschillende dingen waar je op moet letten bij het kopen van een slimme stekker.
Belangrijk: Wifi, 2.4 GHz, bluetooth en bridge
Het allerbelangrijkste is om te kijken waarmee de slimme stekker werkt. Je hebt grofweg 3 opties:
- Wifi (2.4 GHz): De meeste goedkopere stekkers werken alleen op 2.4 GHz wifi. Kijk goed of jouw netwerk dit ondersteunt. Je kan hier het beste een gastnetwerk voor aanmaken.
- Bluetooth: Om de stekker te bedienen moet je in de buurt zijn van de schakelaar. Vaak binnen 10 meter.
- Bridge: De meest veilige en betrouwbare optie. Voorbeelden zijn de Hue Bridge en Zigbee bridge. Dit apparaat zorgt er voor dat alle smart home apparaten die geschikt zijn met elkaar kunnen communiceren.
Doel van de smart stekker
Bepaal van tevoren goed wat het doel is met de stekker. Wat wil je er precies mee doen? Voor elk doel is er weer een andere smartstekker goed geschikt. Voor het meten van energie van een apparaat kies je weer een andere stekker dan voor het slim maken van een oude lamp.
Tip: Ga je een apparaat aansluiten met een camera erin verwerkt? Dan is het veiliger om te kiezen voor een stekker die niet over wifi werkt, maar met een smart bridge, zoals van dit merk.
Comptabiliteit
Heb je al een smart speaker in huis, zoals de Google Nest Audio of een Eufy deurbel? Dan is het handig om bij dit systeem te blijven. Bij de Nest Audio zoek je een smart plug die met Google Home werkt. Zo kun je de stekker ook bedienen met de stem. Heb je thuis geen 2.4 ghz wifi? Dan zijn de goedkopere slimme stekkerdozen niet geschikt. Je kiest dan eerder een smart plug die met een bridge werkt. Deze bridge sluit je bij bijvoorbeeld de Hue Bridge direct aan op de modem.
Budget
Bepaal het budget voor de slimme stekker. Je kan een goedkope smart stekker kopen bij bijvoorbeeld de Action en hier jaren plezier van hebben. Voor iets meer kwaliteit, veiligheid en mogelijkheid tot uitbreiden kom je al snel uit bij TP Link, Innr en natuurlijk Philips Hue. Hieronder zie je enkele opties op een rij:
App en/of afstandsbediening
Sommige stekkers werken niet met een app, maar alleen met een afstandsbediening. Anderen werken alleen als je in de buurt bent via bluetooth. Wij raden aan om altijd te gaan voor een slimme-stekker die je via een app kan bedienen via wifi of het liefste nog gekoppeld met een bridge.
Hoeveel stekkers heb je nodig?
Als je meerdere smartstekkers koopt in één keer, krijg je altijd een leuke korting. Deze korting loopt op naarmate je er meer tegelijk koopt. Het is dus goed om te kijken hoeveel stekkers je nodig hebt om apparaten in huis slim te gaan maken.
Design
Het oog wilt ook wat. In veel huizen zitten de stopcontacten op plekken die je altijd kan zien. Sommige slimme stekkerblokken en stekkers zijn groot, grof en lelijk. Bedenk goed waar je de stekker gaat plaatsen. Is dit in het zicht? Let dan ook een klein beetje op het design van de stekker.
Juiste stekker
Wereldwijd zijn er teveel soorten stekkers. Let er dus goed op dat je de EU versie of NL versie koopt. Je herkent dit snel genoeg aan de productafbeelding of aan de producttitel.
Leuke dingen die je kan doen met een slimme stekker
Wij hebben zelf meerdere slimme stekkers in huis van meerdere merken. We zijn ooit begonnen met een smart stekker van de Action via LSC Connect. Daarna hebben wij dezelfde stekkerblokken aangeschaft via Aliexpress, maar dan net van een ander merk. Uiteindelijk zijn wij overgegaan op Philips Hue en Innr. Een iets duurdere, maar – naar onze mening – wel betrouwbaardere optie. Je kan veel dingen doen met de slimme stekker. Een aantal leuke voorbeelden:
- Oud koffiezetapparaat slim maken. Doe elke avond water en een filter met maling in het koffiezetapparaat. Stel via de app in dat het apparaat elke ochtend aan moet als je “goedemorgen” zegt tegen de spraakassistent of als het 07:00 is. Opstaan met verse koffie!
- Kerstverlichting automatiseren. Stel een routine in als je bijvoorbeeld “Hé Google, kerstsfeer!” zegt. Laat de kerstverlichting aan gaan, de smart lampen op rood springen en laat Google via Spotify een kerstnummer zingen!
- Luchtbevochtiger aanzetten bij lage luchtvochtigheid in huis. Dit doe je in combinatie met een luchtvochtigheidsmeter. Stel een routine in dat bij een bepaald percentage luchtvochtigheid de slimme stekker aan moet gaan de luchtbevochtiger.
- Doen alsof er iemand thuis is, terwijl je op vakantie bent. Laat de lampen elke avond van 19:00 – 23:15 branden in huis. Zo lijkt het net alsof je thuis bent. Ideaal om inbrekers af te schrikken.
- Ventilator uitschakelen. Als het echt heel erg warm is, is het fijn om met een ventilator aan in slaap te vallen. Het is echter onnodig om dit de hele nacht aan te hebben staan. Automatiseer dit met behulp van een slimme stekker. Laat de ventilator zichzelf uitschakelen om 01:00!
In de winkel
Hieronder zie je enkele opties in de winkel.
Veelgestelde vragen en antwoorden
Wat is jullie favoriete smart plug?
Onze topfavoriet is dit model. Het is een veilige en betrouwbare optie. Je moet er wel deze bridge voor bij gebruiken. Het systeem kan je daarna eindeloos uitbreiden met enorm veel andere kwalitatieve smart home producten.
Is de slimme stekker action een goede optie?
Jazeker. Het is een prima optie voor beginners. Je maakt gebruik van de LSC Connect app, die ook bijvoorbeeld met Google Home goed werkt. Wij zijn ook op deze manier begonnen met oude apparaten slim te maken. Daarna zijn wij overgeschakeld op Innr en Hue.
Welke slimme stekker is goed voor buiten?
Voor outdoor gebruik moet een smart stekker natuurlijk weersbestendig zijn. Onze favoriet is dan dit model.
Kan je ook een smart plug van AliExpress kopen?
Ja hoor. Er is enorm veel aanbod, waar zeker ook goede opties tussen zitten. Let wel goed op dat de meeste slimme stekkers uit China werken op een 2.4ghz netwerk.