Heb je interesse in een robotmaaier? Nooit meer je eigen gras maaien, maar wel een prachtig gemaaid gazon? Dan kun je kiezen uit enorm veel modellen robot grasmaaiers. Van goedkopere Chinese grasmaaiers tot en met de topklasse van merken zoals Bosch, Husqvarna, McCulloch, Gardena en Robomow. Een robot grasmaaier kopen doe je niet zomaar. Het is een flinke investering. Een goede slimme grasmaaier kost al snel meer dan 800 euro. Voor de topklasse ben je nog meer geld kwijt. In deze uitgebreide koopgids lees je alles wat je moet weten
Wat is een robot grasmaaier? Een definitie van een robotmaaier
Een robotgrasmaaier is een slim apparaat dat automatisch het gras maait. Nadat de robot maaier is ingesteld gaat het apparaat uit zichzelf aan de slag in de tuin. Zelf bepaal je wel een maaischema en maaikalender. Aan de onderkant van het apparaat zitten één of meerdere mesjes. Het gemaaide gras wordt – bij de meeste robot grasmaaiers – netjes verspreid over het gazon. Robotmaaiers hebben twee grote wielen en kunnen goed tegen regen en wind. Bij aankoop van een robotmaaier krijg je altijd een basisstation, ook wel laadstation genoemd. De robotmaaier gaat tussen de maaibeurten door uit zichzelf terug naar dit oplaadstation. Bediening werkt via het display van de maaier en/of via een applicatie. De meeste smart robot maaiers werken met perimeterdraad, wat je zelf in de grond moet vastnagelen met haringen rondom het te maaien gedeelte.
In de onderstaande afbeelding zie je een voorbeeld van het display, de wielen en de mesjes aan de onderkant.
Voordat je een robot grasmaaier gaat kopen: Meet de tuin op!
Het állerbelangrijkste om te meten voordat je een robot grasmaaier gaat kopen is de grootte van de tuin. Robotmaaiers zijn ingedeeld op basis van maximaal te maaien gazon. Dit komt vaak terug in de producttitel, zoals bij de Robomow RT300 robotmaaier (geschikt voor 300 m2), Bosch Indego S500 (geschikt voor 500 m2) en Gardena Smart Sileno+ 2000 (geschikt voor 2000 m2). Meet dus voordat je tot aankoop overgaat de tuin goed op. Dit kunnen ook meerdere zones zijn. Hier zie je een goed voorbeeld met afbeeldingen hoe je de vierkante meters kan uitrekenen.
Onze favorieten per tuingrootte
Hieronder zie je de favorieten van onze redactie in meerdere categorieën. Er is voor dit overzicht o.a. rekening gehouden met prijs/kwaliteit, extra functies, algemene kwaliteit en connectiviteit. Per categorie hebben wij drie robotmaaiers uitgelicht, die uit onze testen en reviews het hoogst beoordeeld zijn.
Winnaars categorie: Kleine tuinen van 250 m2 tot maximaal 350 m2
Voor kleine tuinen zijn de volgende drie maaiers het beste uit onze test gekomen. In de producttitel zie je een getal staan. Dit geeft de maximale grootte van de tuin aan die de robotmaaier kan maaien.
Winnaars categorie: Middelgrote tuinen van 350 m2 tot maximaal 600 m2
Voor middelgrote tuinen zoek je een robotgrasmaaier die net wat meer vierkante meter kan maaien dan in de vorige categorie. Ook hier zie je in de producttitel goed staan hoeveel vierkant meter tuin het advies is.
Winnaars categorie: Grote tuinen van 600 m2 tot maximaal 2000 m2
In deze categorie zijn er voor consumenten een aantal hele goede geschikte autonome grasmaaiers te koop. Dit zijn vaak wel meteen grasmaaiers die in de categorie topklasse vallen.
Waar let je op als je een robotmaaier gaat kopen?
Voordat je een grasmaaier aan gaat schaffen die voor jou al het werk doet, is het verstandig om jezelf goed te verdiepen in de wondere wereld van deze apparaten. Het belangrijkste heb je hierboven al gelezen: het opmeten van de tuin. Daarnaast moet je de volgende zaken bekijken voordat je een robot grasmaaier kopen gaat.
Is jouw tuin geschikt voor een robot grasmaaier?
Jouw tuin hoeft zeker niet perfect te zijn. Moderne robotmaaiers kunnen prima tegen een heuveltje, niet vlak terrein, obstakels en soms ook meerdere tuinzones. Is de tuin erg heuvelachtig? Bereken dan het hellingspercentage van de heuvels. Het wetenschapsmagazine Quest heeft hier een goede uitleg van beschreven. Doorgaans kunnen goedkopere robotmaaiers een hellingspercentage tot maximaal 25% aan. De duurdere modellen in de topklasse gaan tot ongeveer 45%. Natuurlijk kijk je ook naar de grootte van de tuin. Tuinen van meer dan 2000 vierkante meter zijn minder geschikt voor de normale robotmaaiers voor consumenten. Dan ga je meer richting een professionele robotmaaier voor bedrijven.
Tuin uit meerdere delen
Niet alle robotmaaiers begrijpen als een tuin uit meerdere delen bestaat. Kijk dus goed in de specificaties of de maaier die je op het ook hebt de optie heeft om meerdere zones in te stellen. Het zou ook kunnen dat je – als er veel ruimte zit tussen de twee tuinen of zones – de maaier handmatig moet verplaatsen van de ene naar de andere tuin.
Trappen in de tuin
Robot grasmaaiers kunnen niet de trap op of af. Het zijn geen mensen. Het zijn compacte apparaten met mesjes aan de onderkant. Bestaat jouw tuin uit bijvoorbeeld meerdere delen, gescheiden door een trap? Dan moet je een robotmaaier kopen die meerdere zones herkent. Zelf verplaats je de maaier dan tussen de zones. Dit moet wel handmatig.
Tip van onze redactie: Alle maaiers hebben een laadstation, maar vaak geen garage (een soort overkapping). Je koopt dit er los bij, of maakt het zelf!
Smalle tuinpaden
Niet alle maaiers kunnen manoeuvreren op smalle paden. Het kan zijn dat de banden blijven hangen of dat de robot de weg kwijtraakt als de tuin bestaat uit veel smalle paden tussen begroeiing door.
Bloemperken, bomen, vijver en andere obstakels
Je geeft aan met behulp van perimeterdraad / begrenzingsdraad waar de obstakels in de tuin zijn. Het draad leg je om de obstakels heen. De robotmaaier herkent dan dat het gazon hier stopt en dat er niet gemaaid hoeft te worden in de vijver 😉. Heb je heel veel obstakels in de tuin, dan koop je wat extra perimeterdraad bij. Dit is gelukkig niet duur.
Tip: Zoek je toch een robotmaaier voor een tuin van bijvoorbeeld 2500 vierkante meter of 3000 vierkante meter? Bekijk dan dit model eens!
Bepaal je budget
Robotmaaiers zijn geen goedkope investering. Een maaier van goede kwaliteit is vaak te koop vanaf 600 euro. Je kan het daarboven zo gek maken als je zelf wilt. Het hangt er ook vanaf hoe groot jouw tuin is en wat je allemaal van een maaier verlangt. Voor een kleinere tuin van bijvoorbeeld 300 vierkante meter koop je al snel een maaier van rond de 600 – 700 euro van prima kwaliteit. Deze bestuur je dan via het display van de maaier of via een app, die met bluetooth verbinding maakt. Heb je een grote tuin van bijvoorbeeld 1000 vierkante meter en wil je overal ter wereld kunnen zien via de app wat de maaier aan het doen is? Dan moet je al snel denken aan een bedrag boven de 1500 euro.
Goed om te weten: Alle robotgrasmaaiers die op onze website staan worden geleverd met een basisstation (laadstation), perimeterdraad, haringen om het draad vast te zetten, handleiding en de maairobot zelf. Bij sommige modellen moet je misschien zelf extra perimeterdraad kopen als je veel obstakels hebt in het te maaien gedeelte. 9 van de 10 keer wordt er wel voldoende begrenzingsdraad meegeleverd.
Verschillende technologieën en extra’s
Alle robotgrasmaaiers kunnen het gazon maaien. Niet alle maairobots hebben echter dezelfde extra’s en functies ingebouwd. Voordat je een robot grasmaaier kopen gaat, is het handig om jezelf even te verdiepen in de verschillende functies en extra’s die je kan kopen. Dit zijn onder andere:
- Connectiviteit: Er zijn meerdere opties op het gebied van connectiviteit. Er zijn slimme maaiers die je instelt via het display zelf. De meeste apparaten kun je wel verbinden met bluetooth via een bijbehorende app. Je stelt dan het geheel in op maximaal 10m afstand. De duurste optie is dat je de maaier beheert via zowel het display, de app en dankzij een Simkaart overal ter wereld.
- Maaihoogte: De ene maaier is de andere niet. Heb je bijvoorbeeld een siergazon, dan wil je een lage maaihoogte. De meeste robot grasmaaiers maaien tussen de 20mm en 100mm hoog. Er zijn ook modellen die onder de 20mm kort kunnen maaien. Bijvoorbeeld de Robomow RT700 en Robomow RT300.
- Geluidsniveau: Als je lekker in de tuin zit te genieten, wil je niet dat de grasmaaier enorm veel herrie maakt tijdens het maaien. De meeste maaiers maken maximaal 60dB geluid. Dit is niet veel, maar fluisterstil is het ook niet. Je kan natuurlijk ook instellen dat de maaier buiten jouw tuintijden gaat maaien.
- Sensoren: Een robotmaaier heeft diverse mogelijke sensoren. Denk aan afgrondsensor, kantelsensor en tilsensor. Bekijk in de specificaties welke sensoren er in zitten verwerkt.
- Diefstal: Een robotgrasmaaier zal regelmatig aan de slag gaan als je er niet bij bent. Dit is natuurlijk erg diefstalgevoelig. Per merk robotmaaier is het verschillend hoe er met diefstal wordt omgegaan. Bijna alle modellen hebben er wel een sensor voor. Tilt iemand de grasmaaier op en loopt er mee weg, zal er een keihard alarm klinken. Door het apparaat weer neer te zetten of een pincode in te toetsen, houdt het alarm op. Sommige modellen gaan nog een stap verder. Zodra het alarm te lang klinkt, worden de mesjes ingetrokken en kan de maaier niet meer gebruikt worden totdat er een code is ingevoerd.
Anti diefstal bij Husqvarna
Husqvarna is een van de bekendste merken op robotmaaier gebied. Zij pakken in de Automower-serie het als volgt aan:
Automowers bekijken:
Wij hebben van twee modellen meer informatie beschreven:
Bekende merken robotmaaiers
Hoewel slimme robotmaaiers niet heel erg oud zijn, zijn er toch enorm veel bedrijven die hoogwaardige robotmaaiers hebben gemaakt. Bekendste bedrijven zijn:
- Bosch
- Gardena
- Husqvarna
- McCulloch
- Robomow
Meerdere modellen grasmaaier-robots met elkaar vergelijken van verschillende merken
Wij hebben de populairste modellen voorzien van informatie en onze mening. Ook hebben wij de specificaties ingevoerd per maaier, zodat je deze goed met elkaar kan vergelijken. Hieronder zie je een overzicht van alle producten in deze categorie. De producten staan gesorteerd van hoogste beoordeling naar slechtst beoordeeld. Als je op de producttitel klikt, zie je meer informatie en een uitgebreide prijsvergelijker. Hier zie je de actie & robot grasmaaier aanbieding in een duidelijke tabel!
Goed om te weten: Hieronder worden de eerste 15 best beoordeelde grasmaaiers weergeven. Meer zien? Bekijk dan het gehele overzicht.
Veelgestelde vragen en antwoorden over slimme grasmaaiers
Een aantal vragen en antwoorden over deze slimme grasmaaiers, die in het Engels Robot Lawn Mowers heten.
Hoe zit het met de veiligheid van mens en dier in combinatie met deze apparaten in de tuin?
Vrijwel alle modellen zijn uitgerust met speciale sensoren. Als het apparaat wordt opgetild, stoppen de mesjes met maaien en gaan deze (bij sommige merken) naar binnen. Toch moet je altijd erg goed uitkijken als je deze apparaten gebruikt in de buurt van kinderen en dieren. Het is een apparaat met scherpe mesjes die onbeheerd door de tuin gaat.
Zijn er robotmaaiers zonder draad?
Dit is een hele populaire vraag. De meeste slimme robotmaaiers werken met perimeterdraad, ook wel begrenzingsdraad genoemd. Dit moet je zelf rondom het gazon en de obstakels vastmaken met haringen. De robot herkent zo de grenzen van het gazon. Er zijn zeker robotmaaiers zonder draad te koop, alleen zijn deze of erg duur of niet zo betrouwbaar als maaiers met draad. Het is niet voor niets dat merken zoals Gardena, Bosch, Husqvarna en McCulloch werken met draad.
Maaien deze apparaten de randjes?
De robotmaaiers maaien tot een stukje over het begrenzingsdraad. Er zijn ook maaiers waarvan de mesjes tot buiten de wielbasis maaien, zoals de Robomow RT300 en Robomow RT700. Deze maken de randen van het gazon iets strakker. Toch zal er naar verloop van tijd toch even wat handwerk aan te pas moeten komen. De randen van het gazon werk je snel bij met een trimmer.
Zijn deze apparaten lastig in onderhoud?
Nee, totaal niet. Soms zal je de mesjes moeten schoonmaken en vervangen. Je kan – omdat deze apparaten goed tegen water en regen kunnen – de behuizing afspoelen met de tuinslang.