☑️ Bekijk HIER de uitverkoop op smart starter kits!

Resin vs Filament | voordelen en nadelen

Resin vs filament printer 3d

Dit artikel geeft je inzicht in de verschillen tussen resin vs filament 3D printers. Ben je op zoek naar een 3D printer en weet je niet zo goed wat het verschil is tussen re resin en filament printers en wil je alle voor en tegens van resin 3d printers versus filament 3d printers weten om de juiste keuze te kunnen maken dan zit je hier goed.
In dit artikel leggen we uit wat de technische verschillen zijn, de prestaties van beide type printers en de kosten. Aan het eind vatten we dat nog eens samen in een tabel. Afhankelijk van wat jij wilt gaan doen met je 3D printer zal dan snel duidelijk worden elke printer in jouw situatie de beste keuze is.

Resin vs Filament – Techniek

Alhoewel beide soorten printers 3D printers zijn, zal je zien dat de gebruikte technieken veel verschillen. We leggen het uit:

Filament 3D printer
Een filament 3D printer maakt gebruik van thermoplastic (=filament). Vandaar ook de naam. Dit filament zit op een rol en wordt naar een printkop toe geleid. De printkop verwarmd het filament en smelt het filament laagje voor laagje op elkaar.
Deze techniek wordt Fused Filament Fabrication (FFF) of Fused Deposition Modeling (FDM) genoemd. Deze filament 3D printers zijn uitgevoerd met 1 of 2 printkoppen. Met een enkele printkop ben je goedkoper uit. Een dubbele printkop biedt meer mogelijkheden, zoals het tegelijk gebruiken van twee kleuren, of het gebruik van 2 verschillende soorten filament. Je bent met 2 printkoppen wel duurder uit en als beginner is het lastiger om de extra mogelijkheden goed te benutten.

Resin 3D printer
Een resin 3D printer gebruikt resin, een vloeibaar mengsel van kunsthars en fijn gemalen steen. De printer heeft een LCD scherm die aan de onderkant door een UV lamp belicht wordt.
Op het LCD scherm zet je een bakje met resin. De UV lamp verhit vervolgens laag voor laag de resin die daardoor verhard in de vorm die het LCD scherm aangeeft. Boven het bakje hangt een ‘build platform’ daar wordt de eerste laag aan ‘geplakt’. Dit build platform beweegt omhoog en vervolgens weer naar beneden en plakt de tweede laag aan de 1e laag. Dit gaat zo voort tot alle lagen geweest zijn. Het te printen object wordt zo als het ware ondersteboven uit de bak met resin naar boven getrokken.
Deze techniek noem je stereolithography (SLA) techniek.

Bekijk een aantal populaire Resin 3D printers

Bekijk een aantal populaire Filament 3D Printers

Resin vs Filament – Resultaten en kosten

Filament 3D printer
In Filament 3D printers is een veel groter aanbod. Voor elk wat wils en in iedere prijsklasse. De aanschafprijs ligt verhoudingsgewijs lager dan van Resin 3D printers. Maar ook het Filament is voordeliger en er is veel meer aanbod. Ook zijn Filament 3D printers makkelijker te upgraden, een heleboel onderdelen zijn te upgraden naar nieuwere, beter doorontwikkelde onderdelen. Mits je natuurlijk daar zelf een beetje handigheid in hebt.

Zijn er dan geen nadelen? Jazeker wel, met een Filament printer is de nauwkeurigheid (lees stapgrootte en laagdikte) minder. Je kan dus minder gedetailleerd printen. Wat zeker bij kleinere ontwerpen een nadeel is. Daartegenover staat dat grote objecten weer beter geschikt zijn om te printen met een Filament 3D printer.

Resin 3D printer
Tot voor kort waren Resin 3D printers te duur om als consument te kopen. Tegenwoordig zijn er zeer betaalbare Resin printers op de markt, maar nog steeds redelijk duur in verhouding tot Filament printers. Deze Resin 3D printers zijn eenvoudig te bedienen en zeer geschikt om kleinere en zeer gedetailleerde objecten te printen. Dat komt doordat je met Resin printers veel nauwkeuriger kan printen dan met Filament printers.
De kosten van Resin zijn hoger dan van Filament.

sale

Ook is een Resin 3D printer een wat meer kant en klaar product waar je niet veel aan kunt updaten. Dit in tegenstelling tot Filament printers.

Filament versus resin 3D printer – Samengevat

Filament 3D printerResin 3D printer
aanschafprijs printerrelatief goedkoopduur
gebruiksgemakeenvoudig tot moeilijkeenvoudig
kosten materiaalvoordeligduur
printsnelheidtragersnel
nabewerkinggeenschoonmaken en uitharden is nodig
printvolumegrote objecten mogelijkalleen kleine objecten
mate van detailminderzeer gedetailleerd is mogelijk
upgrade mogelijkhedengoednihil

Meer informatie

Ben je onbekend met de mogelijkheden die een 3D printer biedt, lees dan het artikel 3D printen voor beginners. Een leerzaam artikel om een beetje vertrouwd te raken met 3D printen.

Foto van auteur

Redactie

Op 365smart.nl lees je allerlei informatie over smart (home) producten. Van reviews tot leuke informatieartikelen. Deze website wordt bijgehouden door de redactie van Sportmedia365.

Plaats een reactie


Wij schrijven onze teksten en reviews als onafhankelijke partij. Daarbij maken we soms gebruik van affiliate links. Meer hierover lees je in ons advertentiebeleid.