Philips Hue heeft tegenwoordig enorm veel buitenlampen in het assortiment opgenomen. Toen we jaren geleden keken, waren het er slechts een handjevol. Dat is nu wel anders. Je kan Hue buitenverlichting en buitenlampen in veel verschillende soorten kopen. Van wandlampen, buitenwandlampen en muurlampen tot tuinspots en sokkellampen. In de Philips Hue wereld is natuurlijk ook nog eens alles smart. Je kan de Hue buitenlamp bedienen met de Hue app en met de stem- als je een slimme speaker in huis hebt. Naast de keuze qua lampsoort heb je ook nog een keuze tussen netspanning en laagspanning. In dit artikel nemen we je mee in de wondere wereld van Hue buitenlampen en leggen we alle begrippen uit die je tegenkomt.
Soorten Hue buitenlampen op een rij: veel soorten armaturen
Een Hue buitenlamp kan je in verschillende armaturen kopen. Hieronder bekijken we de verschillende modellen en bekijk je direct voorbeelden in de winkel.
Tuinspots / buitenspotlamp
De echte buitenspots van Hue vallen onder de naam Lilly. Dit zijn bijvoorbeeld de Lily XL tuinspot en de Hue lily buitenspots. Deze lampen werken op laagspanning. De spotjes zijn ideaal om bepaalde objecten in de tuin te verlichten voor meer sfeer en kleur. Erg mooi bij een grote boom in de tuin of bij de overkapping.
Leuk om te weten: De Hue Lily XL heeft van onze redactie het TIP-label gekregen.
Muurlamp / buitenwandlamp
De muurlampen van Hue werken doorgaans op netspanning. Je sluit de lampen dus gewoon aan op een normaal stopcontact. De lampen bevestig je aan de muur. Veel mensen kiezen er voor om deze Hue buitenlamp op te hangen bij de voordeur of achterdeur. Bekende en sfeervolle voorbeelden zijn de Hue Econic en Hue Appear lampen. Wij hebben zelf positieve ervaring met de Appear-serie van Hue. Deze geven een fijn licht aan de boven – en onderkant. Hieronder zie je nog meer buitenlampen in het Hue assortiment:
Leuk om te weten: Binnen deze serie lampen heeft de Hue Appear smart lamp het TIP-label gekregen van onze redactie.
Sokkellamp
De Hue Calla serie lampen bestaan uit paaltjes met licht. Deze plaats je mooi langs een tuinpad om deze te verlichten. Via de Hue app stel je zelf eenvoudig in wanneer de lampen moeten branden. Nog leuker: bevestig een Hue bewegingsmelder (zoals deze) aan het tuinhek of achterdeur. Loop je langs de melder en is het donker (de melder meet ook de hoeveelheid daglicht!), dan gaan de sokkels automatisch aan.
Verstraler / floodlight
Een floodlight is een grote en felle lamp. Dit wordt in het Nederlands ook wel een verstraler genoemd. Deze lamp hang je bij de voordeur of achterdeur. Het voorziet je van licht in het donker bij de deur, maar schrikt ook inbrekers af. Een bekend voorbeeld is de Hue Discover.
Tip: Wil je liever een floodlight hebben met camera erin? Bekijk dan de Eufy floodlight i.c.m. de Eufy Homebase 2.
Lightstrip
Een lightstrip of ledstrip is een strook met licht. Deze wordt buiten vaak gebruikt om een tuinpad aan te duiden met licht of aan de rand van een gazon. Hieronder zie je een aantal voorbeelden:
Let op: Een Hue ledstrip voor binnen is niet geschikt voor buiten. Je moet echt de outdoor-versie hebben.
Buitenlantaarn
Een Hue buitenlantaarn is een grote paal met licht. Het is een sfeervolle lamp, die in de tuin zeker niet misstaat. Het is vergelijkbaar qua design met een ouderwetse lantaarnpaal. De Econic buitenlantaarn van Hue kan je in alle kleuren van de regenboog instellen! Bekijk deze hieronder direct in de winkel:
Netspanning / hoogspanning / netstroom / stopcontact
Je komt deze termen tegen als je op zoek gaat naar Hue buitenlampen. Het gaat in dit geval om een lamp die aangesloten is op het normale stopcontact. In de wereld van Hue wordt dit vaak hoogspanning genoemd. Dit is net als een normale staande lamp in de woonkamer. Deze sluit je ook aan op een stopcontact. De meeste wandlampen van Hue werken gewoon op netspanning. Je moet dan dus goed opletten of er wel een stroompunt in de buurt is dat normaal 220/230 Volt levert. De muurlampen op 220/230 Volt hebben ook een hogere lichtopbrengst. Dit is voor floodlights (verstralers), zoals de Hue Discover, erg fijn. Zo heb je voldoende licht bij de deur en kan je i.c.m. een Hue bewegingsmelder zelfs inbrekers afschrikken!
Laagspanning
Veel andere Hue buitenlampen en spotjes werken op laagspanning. Je krijgt dan bij aankoop een speciale adapter met kabel. Hierin zit o.a. een transformator in, die hoogspanning omzet in laagspanning. Dit is 12/24 Volt. Je doet de adapter met kabel in het normale stopcontact en legt met dunne kabels een netwerk in je tuin aan waar je lampen op aan sluit. Lampen op laagspanning gaan doorgaans iets langer mee dan de netspanning variant, maar er zit in de praktijk weinig verschil tussen.
Tip: Wil je een rij met slimme tuinlampen of tuinsokkels plaatsen, maar heb je de tuin al aangelegd? Dan kies je het beste voor laagspanning. Je kan de transformator, ook wel trafo of transfo genoemd, en kabels eenvoudig wegwerken in de aangelegde tuin. Erg mooi langs een tuinpad!
Overige termen die je tegenkomt bij de Hue buitenlamp
De bovenstaande twee termen komen het meest voor als je op zoek gaat naar een nieuwe slimme buitenlamp, wandlamp of tuinspotjes. De termen hieronder verdienen echter ook een korte toelichting van onze kant:
- Voedingsunit: Dit is een adapter met kabel. Aan de ene kant zit het een normale stekker die in het hoogspanningsstopcontact gaat (normaal 220/230 Volt stopcontact vanuit de woning/aansluitpunt tuin). In het midden zit een transformator wat de hoogspanning omzet naar laagspanning. Aan het uiteinde zit een koppelstuk dat je aansluit op een verlengsnoer van het laagspanning systeem van Hue.
- Verlengsnoer: De kabel van de Hue voedingsunit is niet lang genoeg om alle slimme buitenlampen van laagspanning te voorzien. Je verlengt de kabel met een verlengsnoer.
- T-connector: Met dit koppelstukje breidt je het laagspanningsnetwerk in de tuin uit. Je sluit dit koppelstuk aan op de verlengsnoer of op het draad van de voedingsunit. Aan de connector maak je weer een nieuwe kabel of lamp vast.
Goed om te weten: Bij startpakketten van Hue krijg je altijd een voedingsunit met adapter die in het normale stopcontact gaat. Bij sets waarbij ‘uitbreiding’ in de titel staat niet. Je krijgt dan alleen een verlengkabel en t-connector (koppelstuk T-splitsing). Heb je nog geen voedingsunit? Dan kies je voor een pakket mét. Anders gaat er echt geen lampje branden in de tuin 😉.
Accessoires shoppen
Hieronder zie je diverse accessoires om een Hue buitenlamp laagspanningsnetwerk aan te leggen. Via de bekijk-knop lees je er direct meer informatie over: in de webwinkel:
Hoe installeer je Hue buitenlampen op laagspanning?
In de onderstaande twee filmpjes van Signify (het dochterbedrijf van Philips wat verantwoordelijk is voor Hue). Er wordt duidelijk uitgelegd wat de opties zijn in de tuin, hoe je een tuinplan maakt en ook hoe je een Hue laagspanning aan moet leggen. Erg informatief:
Veelgestelde vragen en antwoorden over de Hue buitenlamp
Wat betekent uitbreiding in de titel van een product?
Bij een Hue buitenlamp of spotjes startpakket ontvang je altijd een voedingsunit die in het normale stopcontact gaat.
Werken Philips Hue buitenlampen ook zonder bridge?
Nee, je moet de Philips Hue bridge in huis hebben om de slimme buitenlampen, wandlampen, tuinspots en sokkels te kunnen gebruiken.