Wil je de Cura fuzzy skin optie gebruiken? In dit artikel leggen we aan je uit wat de Fuzzy Skin setting in Cura voor je kan betekenen bij het printen van jouw 3D modellen. We leggen uit wat Fuzzy Skin is, waar je de Fuzzy Skin setting in de Cura slicer vinden kunt en wat er nog meer voor instellingen mogelijk zijn en wat het effect daarvan is.
Daarbij vind je heel veel voorbeelden van het resultaat van de verschillende settings.
Als beginnende gebruiker van Cura zal je deze setting niet direct tegen komen, maar als je dit artikel helemaal door hebt gelezen dan is dat jouw eerste stap om een Expert gebruiker van Cura te worden.
Wat is de Fuzzy Skin in Cura
Fuzzy skin maakt het mogelijk een oppervlakte textuur aan je te printen object toe te voegen. In plaats van een gladde oppervlakte wordt de oppervlakte ruw. Dit wordt bereikt door dat de printkop willekeurige onregelmatigheden aanbrengt in de buitenste laag. Niet helemaal willekeurig want met extra Fuzzy Skin settings heb je controle over de aard van de onregelmatigheden.
Let er wel op dat wanneer een precieze maatvoering belangrijk is, bijvoorbeeld wanneer onderdelen precies in elkaar moeten passen je deze optie beter niet kunt gebruiken. De structuuur wordt namelijk aan het gladde oppervlakte toegevoegd en zorgt dat de maatvoering niet meer accuraat is.
Waar gebruik je de Fuzzy Skin optie voor?
Wil je een stroeve oppervlakte zodat je veel grip hebt dan is de Fuzzy skin een optie. Ook kan je de Fuzzy skin gebruiken gewoon omdat je het mooi vindt en/of om onvolkomenheden in je print te verdoezelen.
Wat in een 3D print vaak minder mooi is, is het punt waarop de nieuwe laag begint. Je ziet daar vaak een wat minder mooie streep, dat wordt een stuk minder zichtbaar als je de Fuzzy skin gebruikt. Ook zie je de hele fijne streepjes bij iedere laag niet meer.
Let wel op dat niet alle vlakken van je print meegenomen worden, zo blijft de bovenkant van je print glad, tenminste als dit een horizontaal oppervlak is. Het resultaat kan soms tegenvallen als je dit niet weet.
Cura Fuzzy Skin – waar vind je deze setting?
De Fuzzy Skin setting vind je binnen Cura bij het kopje Experimental in de Expert mode. Maar eenvoudiger is misschien nog om in de zoekbalk van de Print settings op ‘Fuzzy te zoeken’.
Standaard staat Fuzzy Skin niet aangevinkt. Vink deze aan en er verschijnen gelijk nog 4 andere settings die met de Fuzzy skin te maken hebben.
Je kan eerst eens testen met de standaard settings, wij leggen later uit wat de verschillende instellingen voor effect hebben.
Definitie
De cura fuzzy skin settings is een functie in het 3D-printerprogramma Cura. Het is bedoeld om de randen van het model dat wordt afgedrukt zacht en onscherp te maken, wat bekend staat als “fuzzy skin”. Dit kan helpen om de afdruk te verbeteren en eventuele scherpe randen of oneffenheden te verminderen. De cura fuzzy skin settings stelt je in staat om het niveau van onscherpte aan te passen, zodat je precies het effect kunt krijgen dat je wilt. Het is een handige manier om de kwaliteit van je afdrukken te verbeteren.
Outside only – wat is het effect?
Eén van de dingen die je in kunt stellen is of je de fuzzy skin alleen aan de buitenkant wilt hebben of niet. Dit werkt in onze ogen een beetje onvoorspelbaar. We leggen uit waarom we dat vinden.
Als test hebben we een klein blokje gemaakt met daarin twee ronde gaten. Eén gat helemaal door en door en één gat van een beperkte diepte.
Cura Fuzzy Skin – thickness – dikte
Met de dikte bepaal je hoe dik de structuur van de Fuzzy skin wordt. In onderstaand voorbeeld zie je voorbeelden van diktes van 0.1 – 0,3 en 0,5 millimeter. Hoe dikker, hoe grover de structuur wordt.
Let op dat de platte bovenkant gewoon glad blijft, de schuine kanten krijgen wel gewoon dezelfde fuzzy skin structuur. De onderkant die op de heatbed stond, blijft uiteraard gewoon glad.
Qua maatvoering kan je de dikte van de fuzzy skin ongeveer bij de originele maat optellen als dat belangrijk is voor jouw te printen object.