Ben je op zoek naar een beveiligingscamera? Dan is het handig om jezelf eerst goed te verdiepen. Er zijn namelijk enorm veel modellen van diverse merken zoals Ring, Eufy en Nest, te koop. Een beveiligingscamera kun je gebruiken voor verschillende doeleinden. In dit artikel lees je alles wat je moet weten over dit onderwerp. Zo lees je waar je op moet letten bij aankoop, een definitie van het begrip beveiligingscamera en bewakingscamera en bekijk je onze persoonlijke favorieten. Daarnaast lees je reviews van diverse modellen en bekijk je de beste aanbiedingen van de beste beveiligingscamera’s van dit moment!
Wat is een beveiligingscamera?
Een beveiligingscamera is een video-opnameapparaat. Het is een apparaat waarmee je toezicht kan houden. De beelden van een beveiligingscamera worden opgeslagen en kun je later terugkijken. Moderne bewakingscamera’s hebben goed nachtzicht, hoge videokwaliteit, een ingebouwde microfoon en bewegingssensoren. Vaak werken de moderne beveiligingscamera’s samen met een app, die je op een smartphone of tablet beheert. Deze apparaten zijn beschikbaar voor zowel binnen als buiten. Een beveiligingscamera kopen kan in verschillende vormen en maten. Dit is erg afhankelijk van het doel.
In het kort: Een beveiligingscamera neemt beelden op van jouw huis of eigendommen. De beelden kun je achteraf bekijken. Sommige camera’s geven een melding via een app als er beweging wordt gedetecteerd.
Onze favoriete camera voor binnen
Voordat je een camera gaat kopen, bepaal je eerst waar je deze gaat plaatsen. Een camera voor binnen (indoor) heeft andere eigenschappen dan een camera voor buiten (outdoor). Hieronder zie je onze favorieten voor binnengebruik:
Tip: Wij hebben van de Eufy 2K indoor camera een uitgebreide review geschreven. Dit model hebben wij namelijk zelf binnen staat om onze honden in de gaten te houden als wij er niet zijn 😊.
Beveiligingscamera buiten: onze 3 favorieten
Een beveiligingscamera camera voor buiten heeft weer andere eigenschappen dan de bovenstaande drie modellen. Zo moeten deze weersbestendig zijn en een goede infraroodsensor bieden. Zo kun je in de nacht ook goed beelden maken. De onderstaande drie camera’s zijn goed geschikt voor buiten en zijn onze persoonlijke favorieten.
Waar let je op als je een beveiligingscamera gaat kopen?
Voordat je een beveiligingscamera kopen gaat, is het belangrijk om een aantal dingen door te nemen. Niet alle camera’s zullen namelijk even geschikt zijn voor jouw doel. Zo heb je echt geen peperdure camera nodig die je alleen voor binnen gebruikt. Dan betaal je voor een waterdichte behuizing en weersbestendige eigenschappen, terwijl je dit niet gebruikt. Ook moet je je goed afvragen of je een abonnement wilt betalen voor het gebruik van de camera of cloudopslag. Hieronder behandelen we uitgebreid waar je allemaal op moet letten als je een nieuwe bewakingscamera gaat kopen.
Goed om te weten: Als je een camera voor buiten gaat gebruiken, zitten hier wel enkele regels aan vast. Je moet o.a. alleen je eigen bezittingen filmen. Lees meer op de website van de Autoriteit Persoonsgegevens via deze link.
Waar heb je de camera voor nodig?
Allereerst bepaal je voor jezelf wat het doel is van de camera. Bepaal eerst:
- Wil je een camera voor binnen of buiten?
- Wat wil je bewaken met de camera? Bijvoorbeeld een huis tegen inbrekers, huisdieren binnen of de kinderkamer?
Als je het antwoord op deze twee vragen weet, dan kun je verder naar de volgende stap. In de specificaties van diverse modellen staat ook aangegeven of de camera geschikt is voor binnen of buiten en wat je er allemaal mee kan.
Wist je dat: Een beveiligingscamera wordt ook wel een IP camera, Wifi camera, home security camera of bewakingscamera genoemd. De bekendste merken zijn: Eufy, Google Nest, Ring, TP-Link, Ezviz, Imou, Netatmo, Arlo en Foscam.
Vastzitten aan een abonnement of niet?
Bij camera’s van Ring en Nest zit je (vrijwel) altijd vast aan een abonnement. Je kan een aantal functies vaak wel gebruiken van de camera, maar niet alle. Voor volledig gebruik wil je dan wel een abonnement nemen. Dit kost vaak rond de 3 euro per camera per maand of 10 euro voor onbeperkt aantal camera’s. In dit artikel lees je wat je kan zonder abonnement met een Ring camera en in dit artikel lees je dit over Nest camera’s. Wij zijn zelf erg fan van Eufy by Anker. Bij deze camera’s hoef je geen abonnement te gebruiken. Dit zijn beveiligingscamera’s zonder abonnement. Als je echter de beelden in de cloud op wilt slaan, betaal je wel voor deze ruimte. Dit is echter niet verplicht. Wij slaan namelijk de beelden gewoon op een micro-sd-kaart op in onze Eufycam. De onderstaande buitencamera’s zijn te gebruiken zonder abonnement:
Manier van aansluiten
Je kan bewakingscamera’s op drie manieren aansluiten en gebruiken. Elke manier heeft zijn eigen voordelen en nadelen:
- Draadloos: Maakt gebruik van een (oplaadbare) batterij. Geen stopcontact nodig, maar moet je wel regelmatig even opladen via een (usb)kabel.
- Stopcontact: Je stopt een stekker in het stopcontact. Moet dus wel in de buurt gemonteerd of geplaatst worden van een (buiten)stopcontact. Geen gedoe met opladen van lege batterijen.
- Netstroom: Sluit het rechtstreeks aan op netstroom. Is wat lastiger voor mensen die niet zoveel ervaring hebben met elektriciteit. Betrouwbare manier van aansluiten en de batterij gaat niet leeg.
Vorm van de beveiligingscamera
Veel mensen hebben geen voorkeur als het gaat om de vorm van de camera. De meeste camera’s mogen namelijk best gezien worden. Dit vergroot namelijk de veiligheid. Dit is ook een reden waarom sommige mensen of bedrijven dummy-camera’s ophangen. Het schrikt inbrekers af. Er zijn diverse soorten en vormen camera’s. De belangrijkste drie – naar onze mening – zijn:
- Normaal formaat: Dit is een gewone camera in bijvoorbeeld een vierkante vorm of een ronde vorm met grote lampen (floodlight model). Het is een vaste camera die niet kan draaien.
- Pan & tilt: Sommige camera’s kunnen draaien. Je kan dan soms wel 360 graden draaien, zodat je echt alles in de gaten kan houden met de beveiligingscamera.
- Dome: Dit model monteer je aan het plafond en kan ook draaien.
Ingebouwde microfoon / tweewegcommunicatie
Veel camera’s hebben een ingebouwde microfoon. Hiermee kan je horen wat er voor de camera allemaal gebeurt. Sommige modellen hebben de functie dat je – via een app – kan praten met de persoon voor de camera. Ook kun je dan huisdieren een stemcommando geven. Sommige beveiligingscamera’s gaan zelf zo ver dat deze herkennen als een dier een bepaald gebied probeert te betreden (bijvoorbeeld de bank). Via de microfoon klinkt dan automatisch een commando als “Nee, max, niet doen”, die je zelf kan inspreken.
Videokwaliteit
Gelukkig zijn de meeste bewakingscamera’s tegenwoordig voorzien van een prima beeldresolutie. Er zijn nog camera’s met een slechte beeldkwaliteit, maar die worden steeds zeldzamer. Je zoekt een camera met een minimale resolutie van 1080p. Andere goede opties zijn: Full HD, Quad HD, Ultra HD en 2K. HD Ready is niet meer van deze tijd. Deze maakt niet echt gedetailleerde beelden.
Nachtvisie
De meeste IP camera’s kunnen beelden schieten in de nacht. Soms zelfs van hoge kwaliteit in kleur. In de onderstaande video zie je een goed voorbeeld van een Ring camera (dit model) dat in de nacht kleuropnames maakt. Komt er een inbreker? Dan klinkt er een sirene.
Tip: Bekijk in de specificaties goed of de camera nachtvisie heeft en hoever de infrarood reikt.
Kijkhoek
Een grotere kijkhoek betekent meer in één beeld opvangen. Vind je dit heel belangrijk? Dan kan je het beste een camera overwegen die je kan draaien via een app. Zo bepaal je precies wat er in beeld komt te staan. Andere camera’s hangen stil. De kijkhoek is dan van groot belang, zowel de verticale als horizontale kijkhoek.
Manier van opslag
Als je een IP camera hebt, wil je de beelden natuurlijk wel op kunnen slaan. Zo kun je de beelden later nog terugkijken. De meeste camera’s maken alleen een opname als er beweging voor de camera wordt gedetecteerd. Deze wordt opgeslagen op:
- Cloud
- Intern geheugen
- (micro) SD-kaart
- NAS
- PC / telefoon
Elke manier heeft zijn eigen voordelen en nadelen. Niet elke bewakingscamera ondersteunt alle manieren. Voor cloudopslag moet je vaak wel maandelijks betalen. Onze camera binnen (dit model) slaat de beelden op een micro-sd-kaart op. De buitencamera heeft een intern geheugen (dit model).
Prijs
Bepaal vooraf goed jouw budget. Voor een beveiligingscamera binnen betaal je minder dan een beveiligingscamera buiten. Hieronder zie je een aantal richtprijzen van verschillende modellen die wij aanraden (minstens 4 sterren of hoger beoordeling van onze redactie). Klik op de Bekijk-button voor meer informatie.
Handig om te weten: Als je van hetzelfde model meerdere stuks aanschaft, krijg je vrijwel altijd een leuke korting. Dit is meestal vanaf 2 of meer.
Bewegingsdetectie
Vrijwel alle moderne beveiligingscamera’s beschikken over een vorm van detectie van beweging. Bij veel modellen kun je ook instellen of je een melding wilt ontvangen en wanneer. Dit kan bijvoorbeeld zijn als er iemand in het zicht van de camera is. Sommige betere modellen kunnen erg gedetailleerd ingesteld worden. Bijvoorbeeld:
- Stuur een melding als er tussen 23:00 – 06:00 iemand voor het vakantiehuisje staat.
- Laat sirene afgaan als er beweging in de hal wordt geconstateerd van mijn bedrijfspand
- Roep een boodschap om als een huisdier in zicht is van de bewakingscamera binnen.
In de specificaties zie je vaak wat voor bewegingsmelding van toepassing is.
Tip: Staat dit niet goed vermeldt in de specificaties? Zoek dan op Youtube naar de productnaam! In de reviews online zie je vaak wel precies wat voor soort bewegingsdetectie er beschikbaar is voor het model waar je interesse in hebt.
Welke videokwaliteit wil je minstens hebben in een beveiligingscamera?
Een simpele checklist voor als een beveiligingscamera kopen gaat. Je wilt minimaal:
- Nachtzicht van minstens 8 meter
- 15 fps (frames per seconde)
- 120 graden kijkhoek horizontaal
- 1080p videoresolutie
- Bediening met mobiele app
- Waterdicht (buitencamera)
- Draadloos (als er geen stopcontact / netstroom in de buurt is)
Let op: dit zijn de minimale eisen die je moet stellen. Meer is natuurlijk (9 van de 10 keer) beter. Bijvoorbeeld: Nachtzicht van 30 meter, 20fps, 350 graden kijkhoek en 4k resolutie is beter dan de bovenstaande eisen.
Bekende merken
Er zijn tientallen merken te vinden in de Nederlandse en Belgische webshops en winkels. In sommige winkels, zoals bol.com, zijn er ook een hoop bedrijven die modellen uit China importeren / een eigen brand op de camera plakken en verkopen. De populairste camera’s zijn echter die van bekende merken. Dat zijn merken zoals:
- Eufy by Anker
- Google Nest
- Ring
- Ezviz
- Imou
- Arlo
- TP-Link
- Foscam
- Netatmo
Tip: Bekijk een overzicht van alle merken van beveiligingscamera’s die wij hebben beschreven en een review over hebben gemaakt.
Een aantal woorden uitgelegd
In de zoektocht naar de juiste bewakingscamera voor binnen of buiten, kom je waarschijnlijk vaak nieuwe woorden tegen. Hieronder zie je een overzicht van enkele woorden die je regelmatig tegenkomt in de wereld van beveiligingscamera’s.
- Floodlight: Een type beveiligingscamera met grote lampen. Zodra er een inbreker voor de deur staat, gaan de lampen aan. Deze geven enorm veel licht.
- IP Camera: Dit staat voor Internet Protocol. Het is een type bewakingscamera die data overdraagt via een netwerk. Vrijwel alle moderne beveiligingscamera’s zijn dit.
- Cloudopslag: Een manier om data, zoals video, op te slaan op het internet
- Pan: Links en rechts bewegen van de camera
- Tilt: Naar boven en beneden bewegen van de camera
- NAS: Staat voor Network-attached storage. Het is een manier voor de beveiligingscamera om beelden op te slaan. De NAS staat in verbinding met het netwerk en gebruikt het TCP/IP-protocol voor dataoverdracht (lees meer)
- Indoor: Engels voor Binnen. Tegenovergestelde van Outdoor, wat in het Nederlands Buiten betekent.
Veelgestelde vragen over IP camera’s en videobewaking
Steeds meer mensen zoeken naar een beveiligingscamera voor binnen of buiten. Sommige mensen kopen een videodeurbel als beveiliging bij de voordeur. Ander mensen hebben liever een beveiligingscamera met een grotere kijkhoek. In de onderstaande afbeelding zie je de zoektrends in de zoekmachine Google van 2004 tot nu. Je ziet hier goed dat steeds meer mensen op zoek gaan naar een beveiligingscamera.
Logisch dat er ook veel mensen met vragen zitten. Hieronder proberen we enkele vragen die wij vaak horen te beantwoorden.
Moet je altijd een abonnement betalen als je een beveiligingscamera wilt gebruiken?
Nee, dit is niet altijd nodig. Bij sommige modellen, van bijvoorbeeld Ring en Nest, zit je vaak wel vast aan een abonnement om alle functies te gebruiken. Bij andere merken, zoals Eufy, betaal je alleen als je de optionele cloudopslag wilt gebruiken.
Welke camera is het beste voor binnen?
Wij gebruiken zelf de Eufy by Anker 2K camera (lees review) naar alle tevredenheid voor binnen. Deze hebben wij hier in de aanbieding gekocht. Daarnaast raden wij voor binnen ook de Google Nest Cam Indoor Wired aan.
Welke bewakingscamera is het best voor buiten?
Voor buitengebruik is de keuze écht reuze. Wij hebben zelf meerdere modellen getest, van zowel bekende als minder bekende merken. Het beste uit onze test zijn gekomen voor buiten: Anker Eufycam 2C (draadloos!), Google Nest Cam en Eufycam 2 Pro.