Sta je op het punt een smart hub te kopen of ben je nog aan het oriënteren? Het zou kunnen dat je een smart hub echt nodig hebt of gaat hebben in huis. Ook kan het zijn dat je er helemaal geen een nodig hebt. Een smart hub wordt ook wel slimme hub, gateway, controller of coördinator genoemd. Het is een centraal punt in een huis waar meerdere slimme apparaten aan gekoppeld worden. In deze smart hub kopen keuzehulp leer en lees je alles over dit begrip. We geven een definitie, je bekijkt een video en leest waar je op moet letten als je een smart hub kopen gaat. Ook lees je onze favoriete hubs met daarbij een review en uitgebreide informatie. We starten deze gids met een definitie van het begrip.
Wat is een smart hub?
Een smart hub is het zenuwcentrum van een smart home. Het is een apparaat waaraan je slimme apparaten aan kan verbinden. Het voordeel is dat je alle slimme apparaten vanaf één plek kan aansturen en dat je smart producten van meerdere merken met elkaar kan laten communiceren. Smart hubs werken doorgaans met meerdere protocollen, waarvan wifi, bluetooth, Z-wave en ZigBee de bekendste zijn. Dit apparaat wordt ook wel een Smart Home Automation Hub, slimme hub, gateway, controller of coördinator genoemd.
Samengevat: Een smart hub is een apparaat waaraan je diverse slimme producten verbindt, zodat deze ook onderling met elkaar kunnen communiceren. Bekendste protocollen zijn: wifi, bluetooth, Z-wave en ZigBee.
Onze favoriete smart hubs + reviews
Hieronder zie je een overzicht van alle hubs die wij hebben beschreven en beoordeeld. De apparaten met een TIP-label hebben ons keurmerk verdient. Iets wat niet veel apparaten krijgen. Sommige apparaten zijn 100% hubs, andere hebben ook andere functionaliteiten naast het bij elkaar brengen van verschillende smart home apparaten.
Informatie in een video
In de onderstaande video van Smart Home Solver op YouTube krijg je een hele goede video-uitleg met voorbeelden. De video is in het Engels maar je kan (rechts onder) de automatisch gegenereerde ondertiteling aanzetten.
Verschillende soorten protocollen
Grofweg zijn er drie protocollen waar smart hubs gebruik van maken. Dit zijn Wi-Fi, Zigbee, and Z-Wave. Sommige smart hubs maken gebruik van meerdere protocollen. Een protocol zou je kunnen zien als een soort taal. Apparaten die Z-Wave spreken kunnen goed met elkaar communiceren. Apparaten die ZigBee spreken kunnen minder goed / niet communiceren met apparaten die Z-Wave spreken. Een smart hub verbindt deze apparaten met elkaar, zodat ze dezelfde taal spreken.
- Wifi: Draadloze technologie om apparaten, zoals computers, smartphones en tablets met het internet te verbinden. Bij iedereen bekend.
- ZigBee: Een open standaard voor draadloze verbindingen. Wordt vooral gebruikt bij apparaten die op korte afstand (bijvoorbeeld in een smart home) met elkaar moeten communiceren. Philips Hue en IKEA Tradfri maken hier o.a. gebruik van. Die koppel je dus eenvoudig aan een ZigBee hub!
- Z-Wave: Dit is een energiezuinig protocol voor apparaten die onderling moeten communiceren. Je ziet dit voornamelijk in de wereld van domotica. Het is een mesh-netwerk (lees er meer over)
- KlikAanKlikUit: Een huisautomatisering-systeem waaraan je diverse compatibele producten koppelt
Verschillende platformen
Naast de protocollen heb je ook platformen. Dit is het centrale punt waar je dingen mee aanstuurt. Het kan een slimme speaker zijn die je met een spraakassistent of app aanstuurt. Dit om te voorkomen dat je per apparaat of hub weer een losse app moet gebruiken. Sommige hubs fungeren ook als platform of je kan er een platform aan toevoegen door bijvoorbeeld een slimme speaker te koppelen. Bekende voornbeelden zijn de Google Nest Audio, Nest Mini en Apple HomePod.
- Platformen met spraakassistent: Google Assistent, Apple Homekit en Amazon Alexa
- Platformen zonder spraakassitent: Homey, Fibaro en Somfy
Tip: Heb je nog niet veel smart producten in huis? Kies dan voor één platform en koop smart producten die goed werken met dit platform en hub!
Waar let je op als je een smart hub gaat kopen?
In de wereld van hubs heb je veel keuze. Niet elke slimme hub of gateway is voor jou geschikt. Het hangt er bijvoorbeeld vanaf welke apparaten je in huis hebt en welke talen (protocollen) deze spreken. Daarnaast let je op nog veel meer dingen. Hieronder zie je een overzicht van dingen waar je op moet letten als je een smart hub gaat aanschaffen.
Geschikte merken en apparaten die je kan koppelen
Dit is wellicht het belangrijkste punt van aandacht. Je bekijkt eerst welke apparaten je al in huis hebt. Bekijk welke protocollen deze bevatten. Heb je bijvoorbeeld veel apparaten die met ZigBee werken? Dan koop je een ZigBee hub. Zijn er veel apparaten die alleen op wifi werken? Dan koop je een hub die goed geschikt is om deze apparaten met elkaar te combineren.
Connectiviteit tussen apparaten (if this then that)
Veel mensen die meerdere smart home apparaten hebben willen gebruiken maken van: “If this then that” (als dit, dan dat). Zo kan je hiermee bijvoorbeeld de vloerverwarming inschakelen en de lichten aandoen als je “Ok Google, Goedemorgen” zegt. Of kunnen de rolluiken dichtgaan als je het huis verlaat. Die regel je via een hub of platform.
Gebruiksgemak
De ene smart hub is de andere niet. Zo zijn sommige apparaten een stuk geavanceerder en kan je er meer mee. Sommige mensen willen graag hub eigen code schrijven en toevoegen aan de smart hub. Zo maak je de hub echt geschikt voor jouw huis en jouw specifieke wensen. Voor de meeste mensen is een simpele hub of smart speaker meer dan voldoende. Dan kies je eerder voor een apparaat waar gebruiksgemak hoog in het vaandel staat. Zo is de Google Nest Audio een vriendelijke speaker én hub voor beginners. Je koppelt dan alles aan de Google Home app, waar je duizenden merken aan kan koppelen! Natuurlijk moet je goed kijken of de apparaten in jouw huishouden geschikt zijn om met elkaar te koppelen.
Uitbreiden mogelijk?
Misschien heb je nu een aantal apparaten in huis van het merk Fibaro en kies je daarom voor het Fibaro Home Center 3 als hub. Bedenk goed dat je misschien in de toekomst uit wilt breiden. Dit kan zijn met apparaten of dat je groter wilt gaan wonen. De ene smart hub kan je wel eenvoudig uitbreiden met andere hubs en merken, de andere niet. Bedenk goed welke hub je koopt voordat je aan een merk vastzit waar je in de toekomst niet veel meer mee gaat doen.
Hoeveelheid apparaten koppelen
Er zijn hubs die geschikt zijn voor honderden apparaten. Andere hubs kunnen wat minder apparaten tegelijk ondersteunen. Bedenk voor de aankoop goed hoeveel apparaten je nu hebt en in de toekomst wilt gaan hebben. Het zou zonde zijn dat jouw nieuwe slimme hub slechts 10 apparaten tegelijk ondersteunt, terwijl je er veel meer wilt hebben.
Manier van aansturen (app, spraak, knop, display)
Veel mensen (zoals wij) zijn erg fan van spraakbesturing in huis. “Hey Google, zet alle lampen aan” of “Hey Siri, zet de thermostaat op 19 graden”. Sommige hubs ondersteunen dit, maar andere hubs niet. Dan moet je weer een ander slim apparaat kopen om aan de hub te koppelen die wel spraak gestuurd is. Bekijk goed waar jouw voorkeur ligt.
Woninggrootte
Sommige apparaten kunnen slechts 100 vierkante meter oppervlakte aan. Veel protocollen in domitica zijn ontworpen om een goede verbinding op korte afstand te realiseren. Hoe groter de ruimte waar je de smart hub wilt gebruiken, des te lastiger het voor sommige hubs wordt. Bekijk in de specificaties van de hub goed of er iets wordt vermeldt over het maximale woonoppervlakte.
Prijs
Hubs koop je in allerlei soorten en maten. Het ene model kost een paar tientjes en het andere model al gauw honderden euro’s. Bepaal je budget goed van tevoren. Hieronder zie je een aantal voorbeelden. Als je op de Bekijk-button klikt ga je direct naar de webwinkel waar het product te koop staat.
Voordelen van een smart hub kopen
Wij hebben zelf een smart hub in huis omdat voor ons de voordelen opwegen tegen de nadelen. Niet elk huishouden hoeft een smart hub te hebben. Als je een paar slimme lampen van de Action of IKEA hebt, is dit eigenlijk volledig overbodig. Bij meer apparaten kun je de volgende voordelen meenemen met je beslissing om een slimme hub te kopen voor jouw smart home:
- Mogelijk om meerdere soorten apparaten met elkaar te verbinden die gebruik maken van verschillende protocollen, zoals Z-Wave, ZigBee, Wifi en Bluetooth. (kan per hub verschillen)
- Op één centraal punt jouw slimme apparaten beheren, vaak in één app. Handig als je apparatuur van verschillende merken hebt.
- Op één plek diverse scenario’s instellen (bijvoorbeeld dat de rolluiken dichtgaan als je het huis verlaat of de verlichting aan gaat als er beweging is gesignaleerd)
Nadelen van dit apparaat
Zoals we hierboven al hebben gesteld: niet elk huishouden heeft behoefte aan een smart hub. Er zijn een paar nadelen, zoals:
- Veiligheid: zodra een hacker toegang heeft tot de hub, heeft hij toegang tot alle slimme apparaten in huis. Veiligheid wordt steeds belangrijker in de wereld van cybercrime.
- Prijs: naast alle dure smart producten in huis moet je ook nog eens geld betalen voor een hub. Dit kan een extra aanschaf zijn waar niet iedereen behoefte aan heeft.
Veelgestelde vragen en antwoorden over smart hubs
Wij krijgen regelmatig vragen over slimme hubs. Dit begrijpen we wel. Het is namelijk ook echt een soort apparaat wat veel vragen oproept. Hieronder hebben we een aantal vragen gebundeld met daarbij onze antwoorden. Zelf ook een vraag? Laat gerust een reactie achter op deze smart hub keuzehulp.
Wanneer koop je een smart hub?
Je koopt een hub als je meerdere slimme apparaten in huis hebt of wilt hebben die niet goed met elkaar kunnen communiceren. Je wilt deze dan koppelen aan één centraal punt in huis. Dit is makkelijker aansturen en zo zorg je dat alle slimme apparaten in huis dezelfde taal spreken.
Heb je een smart hub nodig om slimme verlichting aan te sturen?
Nee, dit hoeft zeker niet altijd. Er zijn veel soorten slimme verlichting die je aan kan sturen via een app. Dan staat er op de verpakking of bij de productomschrijving dat het slimme product wifi of bluetooth (of beiden) heeft. Staat dit er niet op? Dan kan je er vanuit gaan dat je het aanstuurt via een smart hub basisstation.