Ben je op zoek naar een goede camera om mee te vergaderen? Dan ga je op zoek naar een (professionele) videoconferentiecamera. Dit wordt ook wel een conference cam, conferentiecamera of videoconferentie-systeem genoemd. Het is een apparaat waar op je op hoge kwaliteit beeld en geluid vastlegt. Je zendt dit via een aangesloten laptop of PC uit naar mensen die meekijken via o.a. Microsoft Teams, Google Hangouts, Slack, Skype en Zoom. De professionele conference cams hebben de functie om in 360 graden video op te nemen en de persoon die aan het woord is te tracken. In deze uitgebreide koopgids lees en leer je alles wat je moet weten over vergader-camera’s kopen.
Tip: Direct naar onze favoriete conference cams? Bekijk dan de Meeting OWL Pro en Kandao Meeting 360 eens. Deze hebben het felbegeerde TIP-label gekregen namens onze redactie.
Wat is een videoconferentiecamera?
Een videoconferentiecamera is een gadget gemaakt voor vergaderingen. Met behulp van groothoeklenzen, die soms wel 360 graden kunnen filmen, wordt de gehele vergaderzaal in beeld gebracht. Professionele videoconferentiecamera’s hebben slimme functies ingebouwd waardoor ze de persoon die aan het woord is herkennen en centreren op het scherm. De conference cam verbindt je via een laptop of pc aan vergadersoftware zoals Teams, Hangouts, Slack, Skype en Zoom. De beelden worden uitgezonden naar mensen die thuis of elders de vergadering, meeting of training volgen. Hieronder zie je een voorbeeld van het beeld dat opgenomen en gestreamd wordt. Dit is opgenomen met de Kandao Meeting 360° Conferentiecamera.
.. wat is het verschil tussen een videoconferentiecamera en een normale webcam?
Een normale webcam heeft niet de mogelijkheid om een gehele vergaderzaal in beeld te brengen. Je kan het bijvoorbeeld niet midden op de tafel neerzetten, zoals de populaire Meeting OWL Pro om een gehele vergadering op te nemen en te streamen. Er zijn wel modellen die meer lijken op een normale webcam, zoals de Jabra PanaCast. Deze conference cam clip je eenvoudig op een laptop of monitor. Een normale webcam heeft (meestal) ook geen groothoeklens en autotrack functie. De slimme functie voor het volgen van de persoon die aan het praten is zie je ook niet terug bij normale webcams. Dit zijn de grootste verschillen.
Onze favoriete conference cams op een rij
Hieronder zie je de beste conference cams van dit moment. Wij hebben de modellen bekeken en een beoordeling gegeven. Klik op de productnaam om er meer over te lezen. Via de aanbieding-knop lees je direct meer specificaties en de beste prijs van de diverse modellen. Handig om te vergelijken als je een videoconferentiecamera kopen gaat!
Waar let je op als je een vergadercamera kopen gaat?
Een videocamera voor (grote) vergaderingen koop je niet zomaar. Het is namelijk een flinke aanschaf. Al helemaal als je een professionele variant conference cam wilt kopen. Het gaat uiteindelijk wel veel plezier opleveren. Een videoconferentiecamera kopen heeft namelijk enorm veel voordelen. Hieronder lees je alle dingen waar je op moet letten bij het aanschaffen van een vergadercamera.
Grootte van de vergaderruimte
Voor aanschaf is het goed om te kijken naar de totale grootte van de vergaderzaal. Sommige camera’s kunnen namelijk niet goed een grote vergaderzaal in kaart brengen en zijn meer geschikt voor kleinere zalen. Dit is bijvoorbeeld bij de Logitech BCC950 zo. Andere modellen, zoals de Meeting OWL, Jabra PanaCast 50 en Kandao Meeting 360 kunnen wel weer goed grotere zalen in kaart brengen.
Aantal deelnemers aan de vergadering in de ruimte
Sommige conference cams kunnen niet meer dan 4 personen in kaart brengen. Ben je met meer personen in de vergaderzaal? Dan is het slim om te gaan voor een 360 graden groothoek lens. Natuurlijk heeft dit niet te maken met hoeveel mensen meekijken vanuit huis of elders. Het gaat hier puur om de mensen in de ruimte zelf.
Prijs
Topmodellen kosten al snel meer dan 750 euro. De absolute top in vergaderwebcams kost rond de 1000 euro. Voor training en thuisonderwijs kun je ook nog wegkomen met een goedkoper model. Hieronder zie je drie voorbeelden:
Videokwaliteit
Er zijn modellen videoconferentiecamera’s die filmen op 8K. Dit is wellicht wat aan de hoge kant voor een vergadering. De meeste modellen filmen met een resolutie van 1080 Full HD. Dit is in principe meer dan voldoende voor een vergadering. Wil je toch een iets betere resolutie? Dan kies je voor een vergadercamera die in 4K filmt én streamt. In de onderstaande video van het Youtubekanaal van Digital Trends bekijk je de verschillen tussen 1080p Full HD, 4K en 8K videokwaliteit.
Goed om te weten: 1080p is voor de meeste bedrijven meer dan voldoende. Vergaderen in 4K is leuk, maar vaak niet nodig. Full HD 1080p voldoet vaak prima. 8K is – naar onze mening – nu nog overbodig in de vergaderzaal.
Manier van bevestigen
Sommige camera’s moet je aan de muur bevestigen, net zoals een soundbar. Andere modellen zet je juist in het midden van de tafel. Bekijk zelf wat je het makkelijkste vind. Dit heeft ook te maken met de lengte van de kabels die naar de aangesloten PC of laptop lopen. Wil je liever zo mobiel mogelijk zijn en vergader je in diverse ruimtes? Dan kies je niet voor een vaste conferentiecamera, maar een mobielere versie, zoals de Meeting OWL Pro.
Soort lens (aantal graden)
Conferentiecamera’s worden gemaakt met verschillende soorten lenzen. In de productbeschrijving of specificaties zie je dan ook staan hoeveel graden deze filmt. Een gradenhoek van 360 betekent dat het apparaat de gehele kamer rondom kan filmen. Dit model plaats je dan midden op het bureau. Mensen nemen er rondom plaats. Andere apparaten filmen met een gradenhoek van 90, 180 e.d. Bepaal welke hoek voor jou het meest geschikt is. Dit hangt ook af van de soort vergaderruimte.
Autofocus functie
Dit is een van de grootste voordelen t.o.v. een normale webcam. Een goede vergadercamera is voorzien van een autofocus functie. Deze brengt de persoon die aan het woord is goed in beeld. Dit is erg fijn voor de mensen die via de stream meekijken. Een functie die niet mag ontbreken.
Besturingssysteem
De meeste videoconferentiesystemen zijn alleen geschikt voor MacOS en Windows. Slechts enkele webcams zijn geschikt voor ChromeOS en Android. Handig om dit even goed te bekijken voordat je een videoconferentiesysteem kopen gaat!
Gebruikersgemak (hoeveel mensen gaan er gebruik van maken?)
Sommige modellen zijn wat lastiger in te stellen. Gelukkig zijn de meeste professionele videovergadering-webcams tegenwoordig plug and play. Je steekt het in het stopcontact en kan aan de slag. Sommige modellen zijn wat minder flexibel. Bekijk goed de instructies. Gaan veel mensen gebruikmaken van de webcam? Dan wil je een zo simpel mogelijk model waar plug and play in de productspecificaties staat vermeldt.
Beveiliging en privacy
Op het gebied van beveiliging zul je zelf via de laptop of aangesloten PC stappen moeten ondernemen om een zo veilig mogelijke vergadering te hebben. Sommige conference cams bieden wel een privacy modus, dat niemand mee kan kijken met de camera als deze niet in gebruik is.
Een aantal termen uitgelegd
Wie een conference cam kopen gaat, komt dikwijls vaktermen tegen. Hieronder een beknopte uitleg van een aantal termen die je in de videoconferentie-wereld tegenkomt.
- FOV: Staat voor Field Of View. Dit betekent het gedeelte wat de webcam kan filmen. Een goede conferentiecamera filmt tussen de 90 en 360 graden. Vaak is hoger beter, maar ook duurder. Op deze website (Engelstalig) lees je een uitgebreide uitleg over dit begrip.
- Panoramisch: Een beeldstand die je ook van je telefoon zou kunnen herkennen. In de wereld van videoconferentie gaat het vaak om een stand. Als een hele vergaderzaal 360 graden in beeld wordt gebracht, ziet dit er uit als een panorama. Dit komt ook in de kunstwereld voor, zoals bij de Panorama van de Slag bij Waterloo.
- Gradenhoek: Een meetkundige term die je ook bij videoconferentiecamera’s tegenkomt. Hier gaat het over het gebied wat de camera kan filmen. Vaak is dit 90, 180 of 360 graden. 360 graden is een helemaal rondom, 180 graden de helft van een rondje.
- 1080P: Dit heet ook wel Full HD. Het gaat om de resolutie waarin de beelden gefilmd worden.
- 4K: Dit is ook een schermresolutie. Dit is hoger dan 1080p
- 8K: Deze schermresolutie is weer hoger dan 4k. Voor videoconferentie wellicht overbodig. Dan voldoet 1080p Full HD of 4k vaak meer dan prima.
- Wall mount: Een manier om de videoconferentiecamera te bevestigen aan de muur. Dit is een plaatje van sterk materiaal wat je in de muur boort. De camera hang je er daarna in. Handig bij grotere vaste conferentiecamera’s, zoals de PanaCast 50
Onze top 3 videoconferentiecamera’s
Hieronder zie je de drie modellen die er bij ons uitspringen: