Ga je een slimme rookmelder kopen? Dan moet je met een aantal dingen goed rekening houden. Er zijn namelijk veel verschillende soorten slimme rookmelders. Er zit ook heel wat prijsverschil tussen de verschillende smart smoke detectors. Omdat een rookmelder vanaf 1 juli 2022 verplicht is in elk huishouden, zijn er steeds meer mensen die een slimme rookmelder kopen gaan. Er zijn ook handige combimelders op de markt, die ook koolmonoxide detecteren; een geurloos dodelijk gas. In deze koopgids lees je alles wat je moet weten over slimme rookalarmen. Zo lees je waar je op moet letten en waar je rekening mee moet houden. Ook zie je de beste prijzen en aanbiedingen van diverse populaire modellen. Natuurlijk geven wij ook onze mening en review over de 8 meest verkochte slimme rookmelders in 2023!
Wat is een slimme rookmelder?
Een slimme rookmelder is een apparaat wat je in huis ophangt. Het detecteert of er rook in huis ontstaat. Sommige rookmelders kunnen naast rook ook hitte detecteren. Het grote verschil tussen een normale rookmelder en een slimme / smart rookmelder is dat je bij de slimme variant een verbinding maakt met jouw thuisnetwerk. Dit doe je meestal via een hub of app. Je ontvangt dan een notificatie (waar je ook bent ter wereld) bij rookvorming in jouw huis. Rookmelders komen in verschillende vormen en maten. De ene sluit je aan op netstroom, de andere heeft een ingebouwde batterij. Naast het detecteren van rook hebben sommige slimme melders ook een aantal extra’s, zoals noodverlichting en een testknop.
Wist je dat: In het Engels wordt dit ook wel een smart smoke detector of smart smoke alarm genoemd
.. en wat is een combimelder?
Sommige slimme rookmelders kunnen zelfs koolmonoxide detecteren. Dit is een gevaarlijk en dodelijk geurloos gas. Een rookmelder die zowel rook als koolmonoxide detecteert wordt ook wel een combimelder genoemd. Het bekendste voorbeeld – en tevens de beste koop in 2023 – is de Google Nest Protect V2 slimme rookmelder. Je hebt een versie die je op netstroom aansluit (moeilijker monteren, geen zorgen over batterij) en een versie met een batterij (makkelijk monteren, batterij moet eens in de zoveel tijd vervangen worden. Deze modellen bekijk je hieronder.
Goed om te weten: Een CO-melder of combimelder hang je het liefst op de plek waar het gas vrij kan komen, bijvoorbeeld in de ruimte van de cv-installatie.
Verplicht vanaf juni 2023 in koop- én huurwoningen
In nieuwbouwwoningen is het niet weg te denken. Daar zijn rookmelders al sinds 2003 een verplichting. Per 1 juli 2022 komt de verplichting ook voor bestaande bouw (bron Rijksoverheid) Dat betekent dat alle woningen in Nederland voorzien moeten zijn van een rookmelder. In de nieuwe wet staat dat je per 1 juli 2022 op elke verdieping een rookmelder moet hangen, aldus Interpolis (bron). Bij koopwoningen is de eigenaar verantwoordelijk. Huur je een woning? Dan moet de verhuurder jou voorzien van een rookmelder en deze plaatsen. Hij is niet verplicht een slimme rookmelder te plaatsen op elke verdieping. Ook is een combimelder niet verplicht. Een normale rookmelder volstaat. De huurder is wel verantwoordelijk voor het schoonmaken en onderhoud.
De best beoordeelde smart smoke detectors
Wij hebben meerdere varianten slimme rookmelders beschreven, getest en er een review over gemaakt. Hieronder zie je het huidige overzicht van alle smart rook melders die op dit moment op deze website staan beschreven. De lijst is gesorteerd van meeste sterren naar minste sterren.
Help ons: Heb jij een slimme rookmelder uit deze lijst? Geef deze dan een beoordeling! Klik op het tabblad ‘review’ op de productpagina om jouw sterrenbeoordeling toe te voegen!
Waar let je op als je een slimme melder kopen gaat?
Wij zijn zelf fan van de slimme rookmelder i.p.v. de domme rookmelder. Het is erg fijn dat je een notificatie krijgt op je telefoon als er rook is gedetecteerd. Deze melding krijg je ook als je niet thuis bent. Sommige slimme melders kun je ook zo instellen dat er bij rookdetectie automatisch alle lampen op de felste stand aan gaan. Er zijn nogal wat verschillen en dingen waar je op moet letten als je een slimme rookmelder kopen gaat. Hieronder gaan we op alle onderdelen in, zodat je een weloverwogen keuze kan maken. Wil je direct gewoon naar de beste draadloze rookmelder? Dan ga je naar deze winkel.
Verschillende type rookalarmen
Je kan in 2023 verschillende soorten slimme rookalarmen kopen. Vroeger waren dit nog 3 varianten, maar tegenwoordig zijn het er eigenlijk maar twee. De rookmelders met een ionische sensor worden niet echt meer verkocht.
Optisch
Dit is de meest verkochte variant. In de rookmelder zitten kleine spiegeltjes en een infrarood zendertje. Zodra er rook in de melder komt, wordt de straal van de zender onderbroken. Er zal dan een alarm klinken. In de onderstaande Engelstalige video (Nederlandse ondertiteling beschikbaar) zie je hoe dit werkt. Het is namelijk vrij lastig uit te leggen in woorden 😉. Het gaat om het stukje genaamd photoelectric detectors.
Split-spectrumsensor
De luxere (en betere) variant slimme melder werkt met een split-spectrumsensor. Voorbeelden zijn de Google Nest tweede generatie, die in twee varianten beschikbaar is (netstroom of batterij). Deze sensor herkent zowel snel brandend vuur als vuur wat langzaam smelt. Het geeft ook veel minder vals-negatieve meldingen dan de optische variant. Je leest hier meer info over de Nest Protect sensoren, die met een rode én blauwe infraroodstraal werkt. Erg interessant!
(vroeger) Ionisch
Deze zijn tegenwoordig verboden in de meeste landen. Het bevat namelijk een radioactief materiaal genaamd Americium 241. Oude rookmelders lever je in bij een recylepark, afvalstort of een andere aangewezen plek door jouw gemeente.
Combimelder
Voordat je een slimme rookmelder gaat kopen is het handig om jezelf af te vragen of je een combimelder wilt of juist niet. Deze melder detecteert naast rook ook koolmonoxide. Dit is een geurloos, maar dodelijk gas. Je hangt deze melder op plekken waar koolmonoxide vrij kan komen. Bijvoorbeeld bij de Cv-installatie. Je kan ook losse koolmonoxidemelders kopen, die ook slim zijn. Soms ook als set, zoals je hieronder kan zien. Dit soort losse melders en combimelders worden ook wel koolmonoxidemelder of CO-melder genoemd.
Smart home integratie
Je kijkt voor aankoop goed voor welk smart home systeem de melder geschikt is. Heb je bijvoorbeeld al een Google Home staan, dan koppel je de melder hier aan en zoek je een model die hiervoor geschikt is. Het best is altijd om jouw bestaande (mits van toepassing) smart home systeem uit te breiden met een product wat er bij past.
Werkt de slimme melder met een hub?
Sommige melders koppel je alleen via een app. Andere melders moet je koppelen middels een hub. Dit soort hubs hoeven zeker niet duur te zijn. Zo heeft het merk AduroSmart de ERIA Control Station hub (hier te bekijken) die samenwerkt met de AuduroSmart rookmelder en veel andere slimme producten van veel merken. Deze hub kost €39,95. Je kan ook vaak bij de Lidl, Albert Heijn, Action e.d. startersets met hubs kopen, die bijvoorbeeld geschikt zijn voor tuya of smart life apparaten. Dit staat altijd op de verpakking aangegeven. Kijk dus goed in de productomschrijving wat je nodig hebt om het apparaat te koppelen. Onze best beoordeelde slimme rookmelder, de Nest V2 Protect werkt zonder hub en poespas. Je hebt alleen een telefoon nodig om de app te downloaden en een actieve wifiverbinding.
Onderling koppelen
Je hangt een rookmelder in principe op elke verdieping in huis op. Als er op de benedenverdieping brand wordt geconstateerd, gaat normaal gesproken niet de rookmelder op de bovenste verdieping af. Sommige slimme rookmelders kun je echter wel koppelen aan elkaar. Vind je dat belangrijk? Dan kijk je goed naar modellen die je onderling kan koppelen. Dit is wel de meest veilig keuze.
Manier van rookalarm melden
Alle rookmelders maken een geluid als er rook wordt gedetecteerd. Dit is zo vastgelegd in de NEN-certificering voor rookmelders, rookdetectors, brand en brandveiligheid van gebouwen. Voor de volledigheid: dit is de NEN-EN 14604:2005/C1:2008 certificering.
- Geluid: Rookmelders geven een alarm van – meestal – minimaal 85 dB. Dit is goed hoorbaar en zeker niet te zacht.
- Licht: Sommige rookmelders hebben ook een optie dat zij gaan knipperen als er rookvorming is. Dit is bijvoorbeeld handig bij mensen die slechthorend of doof zijn. De notificatie met trilsignaal biedt dan ook zeker uitkomst bij de slimme melder.
- Stem: Enkele rookmelders geven daarnaast ook een melding via een stem uit de speaker. Hierin wordt gewaarschuwd waar het alarm voor is. Dit zie je bijvoorbeeld bij een aantal high end combimelders.
Prijs
Een slimme rookmelder kost meer geld dan een normale rookmelder zonder slimme functies, zoals een notificatie verzenden bij rook en brand. Er zijn modellen die je elke tien jaar volledig moet vervangen, maar ook melders waarbij je alleen de batterij hoeft te vervangen. Een écht goede slimme melder, die rook, hitte én koolmonoxide herkent, noodverlichting heeft en best getest is door ons kost al snel tegen de 100 euro per stuk. Goedkopere varianten, zoals de Netatmo rookmelder (ook 5 sterren beoordeelt) kost in een combipack ongeveer 60 euro per stuk. Overweeg voordat je een slimme melder kopen gaat goed wat je budget is.
Hoe te monteren?
Montage van een rookmelder op batterij is wat makkelijker dan de varianten op netstroom. Je moet wel in het plafon gaten boren om de draadloze melder op te hangen. Verder is het erg eenvoudig om te monteren. Een netstroom melder kost meer moeite. Misschien dat je zelfs iemand moet inhuren om deze te monteren voor jou. Niet iedereen kan dit namelijk.
Testknop
Als je een rookmelder koopt, wil je wel dat er een mogelijkheid is om deze uit te testen. De meeste goede smart smoke detectors hebben de mogelijkheid om deze uit te testen. Er wordt aangeraden om dit eens per maand te doen. Neem dan ook meteen de rookmelder af met een droge doek om stof te verwijderen.
Wist je dat: Er komen jaarlijks meer dan 30 mensen om het leven bij branden in woningen. De verplichting van rookmelders wordt dan ook toegejuicht door de brandweer.
Aanbiedingen en beste prijzen voor slimme rookmelders
Hieronder zie je een overzicht van alle slimme melders die op deze website worden besproken. We hebben hier gekozen om de losse varianten te weergeven en niet de combipacks. Druk op de bekijk-knop voor meer informatie.
Veelgestelde vragen over slimme rookmelders
Ik heb geen zin om een rookmelder te kopen en te plaatsen. Ben ik nu strafbaar?
Je riskeert een boete van jouw gemeente. Al is de kans nihil dat de gemeente / handhaving hier binnen bij jou op gaat controleren. Erger is dat als je brand hebt gehad, de verzekering moeilijk kan gaan doen. Heb je na 1 juli 2022 geen rookmelder? Dan kan de verzekering minder of geen geld uitkeren als er bij jou brand is uitgebroken. Vooralsnog zijn er nog geen verzekeraars (bij ons bekend) die dit gaan doen. Wellicht in de toekomst?
Moeten huurwoningen ook verplicht een rookmelder?
Ja. Dit valt ook gewoon onder de regeling voor bestaande bouw per 1 juli 2022. Verzekeraar Interpolis meldt daarover dat de verhuurder verantwoordelijk is voor het kopen en plaatsen. De huurder is verantwoordelijk voor het onderhoud aan het apparaat en signaleren als er iets niet goed werkt (bron). Of er een slimme melder komt, is afhankelijk van de verhuurder, maar meestal kiezen zij voor een normale – goedkopere – rookmelder.
Kun je een bedrade slimme rookmelder makkelijk monteren
Nee, dit is niet heel eenvoudig. De meeste mensen kiezen dan ook om dit te laten doen. Het voordeel is dan wel dat je je daarna geen zorgen hoeft te maken over een batterij!