☑️ Bekijk HIER de uitverkoop op smart starter kits!

3D slicer software voor beginners

Lees nu alles wat je moet weten over 3D slicer software voor beginners. Er bestaan een heleboel verschillende 3D slicer software pakketten. Wanneer je gaat beginnen met 3D printen is deze software onontbeerlijk, waarom dat is en wat deze 3D slicer software doet gaan we aan je uitleggen.
Welke slicer software je het beste kunt gebruiken hangt af van een aantal factoren die we gaan beschrijven. Uiteraard wil je als beginner gratis software, we geven aan welke verschillende 3D slicer software pakketten je zo kunt downloaden en gebruiken. Ook geven we aan wat deze slicer software nog meer doet om het 3D printen mogelijk te maken.

3D slicer software voor beginners

Als je wilt beginnen met 3D printen is het noodzakelijk dat je weet wat 3D slicer software is.
Om 3D te kunnen printen moet jouw 3D ontwerp vertaald worden naar instructies voor een 3D printer zodat deze printer weet hoe het 3D object laagje voor laagje moet worden opgebouwd. Deze instructies worden in G-code opmaak naar een bestand weg geschreven. Zo een G-code bestand heeft een standaard opmaak, is gewoon tekst en kan je b.v. met notepad bekijken.
Voor deze vertaalstap gebruik je 3D slicer software, deze software is eigenlijk de verbinding/tussenstap die nodig is om jouw ontwerp in 3D te kunnen printen.

De slicer bepaalt bijvoorbeeld hoe dik elke laag moet zijn, welke route de printkop van de 3D-printer moet volgen om het object te printen, en hoeveel materiaal er nodig is voor elke laag. Deze informatie wordt vervolgens gebruikt door de 3D-printer om het object te printen.

Extra functionaliteit

Sommige slicers bieden ook extra functionaliteit, zoals het toevoegen van ondersteuningsstructuur voor moeilijk te printen gebieden, of het maken van aanpassingen aan de printinstellingen om de kwaliteit of snelheid van de print te verbeteren.

Samengevat
Een 3D printer slicer zet een 3D-model om naar een printbaar bestand voor een 3D-printer, en bepaalt de printinstellingen voor het printen van het object.

Uiteraard heb je als eerste een 3D ontwerp nodig. Dit ontwerp kan je zelf tekenen in een 3D teken pakket, maar eenvoudiger is om kant en klare ontwerpen van 3D objecten te downloaden. Hier zijn diverse websites voor.

Wist je dat jouw eerste print file met Cura al binnen een half uur op je computer kan staan?

Voordat je een 3D printer aanschaft kan je al 3D slicer software downloaden en met deze software ‘spelen’. Selecteer de printer die je (misschien) gaat kopen, download en open een 3D object, kies voor ‘slice’ en jouw ‘print-file’ wordt gegenereerd. Tevens zie je hoe lang de printer er over gaat doen en hoeveel meter filament wordt gebruikt. Leuk toch?

Gratis 3D slicer software – een overzicht

Een inventarisatie van de meest populaire gratis 3D slicer software pakketten levert het volgende rijtje op:

sale
  • Cura
  • IdeaMaker
  • PreForm
  • PrusaSlicer

Uiteraard zitten er verschillen tussen deze verschillende software pakketten. Wij hebben de 3D slicer software pakketten op alfabet gerangschikt. Daardoor staat Cura bovenaan, maar het toeval wil dat Cura ook misschien wel de meest gebruikte slicer software is.
Hierna behandelen we de verschillende pakketten en beschrijven de pakketten en geven we aachtergrond informatie.

Ultimaker Cura

De door Ultimaker ontworpen slicer software Cura, ook wel Ultimaker Cura genoemd, is oorspronkelijk gemaakt voor het aansturen van de eigen Ultimate printers. Sinds een aantal jaren is deze Cura 3D printer slicer ‘open source’. Dat betekent dat iedereen deze software mag gebruiken.

Doordat het mogelijk is 3D printer profielen toe te voegen voor andere printers van andere leveranciers is deze software ontzettend populair geworden. De software wordt continu doorontwikkeld (op het moment van schrijven is Ultimate Cura versie 5.1.0 al beschikbaar) en het is mogelijk voor derden om plugins te ontwerpen voor Cura.

Cura is zowel geschikt voor beginners als voor gevorderden. Het is voor bijna iedere printer zonder aanpassingen te gebruiken. Handig als je wilt beginnen met 3D printer.
Er zijn meer dan 200 instellingen die je aan kunt passen. Mits op de juiste manier ingesteld kan je hiermee de kwaliteit van jouw 3D print optimaliseren.

Ideamaker

Ideamaker van Raise3D is een ander 3D slicer software pakket. Relatief nieuw op de markt, dus nog wat minder bekend dan Cura, maar wel met gave feautures die jou het leven aangenamer kunnen maken. Ideamaker is geschikt voor zowel beginners als gevorderden.

Eén van de feautures die we even wat uitgebreider willen beschrijven is de mogelijkheid een plaatje als patroon te kiezen. Ideamaker voegt dan dit patroon toe aan het oppervlak van het 3D model. Misschien lastig voor te stellen zoals ik het beschreven heb, maar de onderstaande plaatjes maken duidelijk wat ik bedoel.

Preform

Om de Preform slicer software van Formlabs te kunnen downloaden moet je eerst even een formulier invullen. Wij installeerden versie 3.27.0 en delen hier onze ervaringen.
Wat we gelezen hebben is dat deze Preform slicer automatisch de orientatie en supports voor je bepaalt zodat je zo efficiënt (lees zo snel mogelijk met het gebruik van de minimale hoeveelheid filament) jouw 3D object uit kunt printen.

 

Foto van auteur

Redactie

Op 365smart.nl lees je allerlei informatie over smart (home) producten. Van reviews tot leuke informatieartikelen. Deze website wordt bijgehouden door de redactie van Sportmedia365.

Plaats een reactie


Wij schrijven onze teksten en reviews als onafhankelijke partij. Daarbij maken we soms gebruik van affiliate links. Meer hierover lees je in ons advertentiebeleid.