☑️ Bekijk HIER de uitverkoop op smart starter kits!

Robotstofzuiger kopen: Uitgebreide keuzehulp met informatie en reviews

Robotstofzuiger kopen

Wil je een robotstofzuiger kopen? Dan is het verstandig om je eerst even goed in te lezen. Er zijn namelijk enorm veel soorten te koop. Voor elk budget is er wel een robotstofzuiger te koop. Sommige slimme stofzuigers kunnen zelfs het huis voor je dweilen na het stofzuigen. In dit artikel lees je alles wat je moet weten over robotzuigers, soms ook wel Robovac of Roomba genoemd. Je leest waar je allemaal op moet letten bij aankoop en bekijkt de smart stofzuigers die door ons het best zijn getest. Ook lees je een uitgebreide keuzehulp en reviews per product.

Tip: Wil je gewoon direct naar ons favoriete model robotstofzuiger die wij zelf ook in huis hebben? Dan bekijk je deze hier.

Wat is een robotstofzuiger?

Een robotstofzuiger is een apparaat dat uit zichzelf, zonder dat je zelf iets vast hoeft te houden zoals een stofzuigslang, het huis stofzuigt. Het apparaat bevat een grote zuigmond en één of meerdere (zij)borstels. Deze borstels zorgen dat het vuil op de grond in de zuigmond verdwijnt. Dit vuil wordt opgevangen in een opvangbak die in de robotstofzuiger zit. Moderne robotstofzuigers kunnen meer dan alleen stofzuigen. Deze kunnen ook het huis in kaart brengen. In een app kun je dan per kamer een schoonmaakschema maken en schoonmaakzones (cleaning zone) en zones maken waar de stofzuiger juist niet moet komen (no-go zone). Na het stofzuigen gaat het apparaat uit zichzelf weer terug naar het laadstation om de oplaadbare batterij weer uit zichzelf te vullen. Dit soort apparaten worden ook wel een autonoom apparaat, botvac of Roomba genoemd.

Een goed voorbeeld van een robotstofzuiger. je ziet goed de wielen, zuigmond, opvangbak en zijborstel.

Wist je dat: Een sciencefictionschrijver heeft in 1956 al in een roman het concept van een robotstofzuiger omschreven. Het ging in het boek over een stofzuiger die uit zichzelf stilletjes de hele dag in het huis op zoek ging naar vuil.  (Heinlein, Robert A (1957). The Door into Summer. New York: Signet. pp. 20–21.)

Onze favoriete modellen op een rij

Onder de producten lees je waar je op moet letten als je een robotstofzuiger kopen gaat

Wij geven per categorie op onze website aan meerdere producten een TIP-label. Het gaat hier om producten die wij hebben getest die net even wat beter zijn dan andere producten. Hieronder zie je de producten die in de categorie robotstofzuiger een TIP-label hebben gehad. Als je op de titel van het product klikt, lees je meer informatie. Via de vergelijk-knop kun je meerdere modellen (tot 12) met elkaar vergelijken op belangrijke specificaties. De aanbieding knop neemt je direct naar de webwinkel toe, waar je de prijs kan checken.

Waar let je op als je een robotstofzuiger kopen gaat?

Een slimme stofzuiger en/of dweilrobot koop je niet zomaar. Het is vaak een flinke uitgave, die je uiteindelijk wel veel gemak kan gaan opleveren. Hieronder lees je zeer uitgebreid waar je op moet letten als je een robotstofzuiger kopen gaat. Onder deze lijst met dingen waar je op moet letten, lees je wat je kan verwachten per budget met daarbij enkele voorbeelden.

sale

Huis in kaart brengen

Dit is wat ons betreft een van de belangrijkste punten waar je over moet beslissen. Je hebt twee soorten robotstofzuigers. Het ene model brengt het huis wél in kaart, het andere model niet. Wij zouden altijd kiezen voor een slim model, een robotstofzuiger die het huis in kaart kan brengen. Al merk je dit wel iets aan de adviesprijs. Het voordeel is dat je diverse kamers kan labelen in de app en dat je niet altijd het gehele huis hoeft schoon te maken. Je kan namelijk – nadat het huis in kaart is gebracht – zone cleaning toepassen. Zo kun je bijvoorbeeld instellen dat de robotstofzuiger op maandag, woensdag en zondag de keuken extra doet. Ook stel je dan in de app op de kaart van jouw huis no-go zones of schoonmaakzones in. Wij hebben bij onze robotstofzuiger (wij hebben dit model thuis) zones aangegeven voor de deurmat en rondom de eetkamertafel. Plekken die elke dag wat extra aandacht krijgen! Zoals je in de onderstaande video ziet, maakt de i7 het huis schoon volgens de kaarten in de app:

Ook dweilen?

Sommige robotstofzuigers zijn combi-apparaten. Dit wordt ook wel hybride genoemd. Deze apparaten kunnen zowel stofzuigen als dweilen. Het dweilen kan je in dit geval niet vergelijken met dweilen met de hand. Je moet het meer zien als een natte doek over de vloer halen. Er zijn enkele topmodellen, zoals de Roborock S7 die dit goed doen. Ook zijn er in het instapsegment en middensegment enkele robotstofzuigers die dweilen en stofzuigen. Dit zijn o.a. de Rowenta X-plorer 120 (rond de 400 euro) en de Eufy Robovac G10 (rond de 250 euro),

Tapijt, vloerbedekking of harde vloeren

Voordat je een robot stofzuiger gaat kopen, is het handig om naar jouw huis te kijken. In dit geval kijk je goed naar het type vloer of vloerbedekking dat je hebt liggen. Heb je veel tapijt of vloerbedekking? Dan is het niet nodig om een hybride dweil/stofzuiger te nemen. Dan is een slimme stofzuiger prima. Sommige modellen kunnen ook niet goed tegen tapijt of vloerbedekking. Bekijk dit goed in de specificaties. Er zijn vrijwel geen (goede) robotstofzuigers die het goed doen op hoogpolig tapijt. Vrijwel alle modellen kunnen laagpolig tapijt wel aan.

Dierenharen: hond en kat in huis?

De kans dat de hond rustig gaat slapen als de robotstofzuiger zijn werk doet is klein. De kans dat de haren die op de vloer liggen gestofzuigd worden is een stuk groter 😉

Goedkopere robotstofzuigers hebben nog wel eens moeite met het opzuigen van honden- en kattenharen. Voor huizen met dierenharen op de grond, wordt aangeraden om een robotstofzuiger te kopen met een opvangreservoir van minimaal 400ml. Bij veel haren op de grond raden wij zelfs een reservoir tussen de 600ml en 700ml aan. Hieronder zie je vier voorbeelden van robotstofzuigers met een groot reservoir voor stof:

Goed om te weten: Wij hebben een vrij harig hond in huis en een appartement van 90 vierkante meter. Onze robotstofzuiger (dit model) heeft een opvangbak van 400ml. Wij moeten deze na elke keer stofzuigen legen. Het apparaat kan wel dagelijks het gehele huis doen en alle haren opnemen in de opvangbak.

Manier van navigeren door het huis

Er zijn vier navigatiemethodes van robotstofzuigers. Dit bepaalt onder andere hoe goed het apparaat het huis in kaart kan brengen en hoe het navigeert door het huis heen.

  • Laser: Dit wordt gezien als de meest betrouwbare manier van navigeren. Met behulp van onzichtbare lasers wordt het huis in kaart gebracht. Topmodellen maken altijd gebruik van deze manier van navigeren. Er is zelfs mogelijk
  • GPS-chip: Een ingebouwde GPS-chip bepaalt de locatie van het apparaat in huis. Zo herinnert de robot zich waar hij is gebleven en waar de verschillende kamers zijn.
  • Zelflerend: Dit is een wat dommere variant van een robotstofzuiger. Het apparaat rijdt door het huis heen tot het een obstakel tegenkomt.
  • Plafond: Sommige modellen (maar niet veel) maken gebruik van een camera gericht op het plafond om de locatie in huis te bepalen. Zo herkent het bijvoorbeeld de verschillende kamers en deurposten.

Bepaal zelf goed welke methode je fijn vind. Wij kiezen zelf vaak voor een apparaat dat met (onzichtbare) lasers het huis in kaart brengt en navigeert. Dit is de meest betrouwbare methode. Deze methode kom je ook vaak tegen in het middensegment en topsegment. 

Hoogte van de drempel

Drempels in huis kunnen een flink obstakel vormen voor robotstofzuigers. De meeste robotstofzuigers zijn geschikt voor drempels van maximaal 1,5cm. Er zijn ook aardig wat modellen die over drempels van 2 cm kunnen rijden. Slechts 2 door ons geteste robotstofzuigers zijn geschikt voor drempels boven van maximaal 2,5 cm. Deze twee modellen zie je hieronder. Dit zijn wel topmodellen in de wereld van slimme stofzuigers. Dit merk je dan ook in de prijs.

Geluidsniveau van robotstofzuigers

Robotstofzuigers maken herrie. Hoeveel herrie hangt van het model af. Hoewel wij rustig nog Netflixen met ondertiteling als de robotstofzuiger zijn rondje doet, leidt het natuurlijk wel af. Robotstofzuigers kun je kopen met een geluidsniveau tussen de 55 en 80 dB. De meeste modellen die wij hebben getest maken tussen de 60 en 70 dB geluid. Je hoort het apparaat dus wel goed, maar kan nog wel een gesprek voeren met elkaar. Sommige modellen beschikken ook over een turbo-stand, die aan gaat op vuile plekken, zoals op tapijten en de deurmat.

Geluidsniveau
Een robotstofzuiger is best gehorig. Rustig een krantje lezen is misschien niet lekker naast de stofzuiger.

Automatisch leegstation

Een automatisch leegstation heeft veel voordelen en één groot nadeel. Het grootste voordeel is dat je de stofzuiger zelf niet na elke schoonmaakbeurt hoeft te legen in de prullenbak. Je hoeft vaak slechts één keer per maand de stofzak in het leegstation te legen. Het nadeel is de prijs. Een robotstofzuiger met een automatisch leegstation kost vaak tussen de 100 en 300 euro meer dan het normale model. In de onderstaande video zie je goed hoe een automatisch leegstation werkt.

Vierkante meter per accuduur (zuigoppervlakte)

In een slimme stofzuiger zit een accu. Dit is een oplaadbare accu. Na elke keer stofzuigen zal de stofzuiger uit zichzelf (althans, bij de meeste modellen) naar het laadstation terugkeren. De kwaliteit en de grootte van de accu bepalen hoeveel vierkante meter de stofzuiger aan kan. Dit staat ook in de specificaties.

Tip: Heb je veel tapijten en vloerbedekking in huis? Dan heeft de stofzuiger hier meer tijd voor nodig. Je haalt dan het zuigoppervlakte uit de specificaties niet.

Merk, garantie en onderhoud

Er zijn verschillende merken stofzuigers. Zo heb je slimme stofzuigers van onbekende merken die rechtstreeks uit China worden verscheept en op bol.com staan, maar ook stofzuigers van bekende merken. Dit zijn onder andere:

  • Roomba (iRobot)
  • Dyson
  • Eufy
  • Rowenta
  • Neato
  • Deebot
  • Roborock
  • Blaupunkt

Dit zijn allemaal bekende en betrouwbare merken als het gaat om garantie en onderhoud. De onbekendere merken raden wij (meestal) niet aan. Wil je toch een ander merk robotstofzuiger kopen? Let dan goed op de garantievoorwaarden bij defect.

Wat voor soort robotstofzuiger kan je per budget verwachten?

Eén van de belangrijkste dingen waar je op let bij het kopen van een robotstofzuiger is het budget. Een goede robotstofzuiger is dan ook best een flinke uitgave. Je hebt ook goedkope robotstofzuigers, die soms helemaal niet zo slecht zijn. Hieronder zie je een aantal voorbeelden per budget en daarbij een uitleg wat je kan verwachten voor de prijs.

Budget: tot 200 euro

Dit zijn goedkope robotstofzuigers. Je krijgt een model die vaak minder slim is dan duurdere varianten. Het apparaat maakt geen kaart van het huis, maar zal wel gewoon het hele huis stofzuigen. Deze modellen maken vaak gebruik van een minder slimme navigatiemethode, waardoor er soms delen overgeslagen worden. Het zijn hele fijne stofzuigers als instapmodel. Stofzuigen eigenlijk behoorlijk. Minder geschikt voor huizen met dieren.

Budget tussen de 200 en 500 euro

Dit is het meest populaire prijssegment. Je kan hier al een aantal behoorlijke goede modellen kopen. Soms zelfs een topmodel dat in de aanbieding is. Onze favoriet in deze prijsklasse is absoluut de Roomba i7. Deze kost rond de 400 euro (vaak in de aanbieding voor minder, zie hier). Dit model brengt het huis in kaart. Zo kun je in de app aangeven welke kamers er per dag gedaan moeten worden en in welke volgorde. Ook geef je bij veel robotstofzuigers in dit segment in de app no-go zones aan.

Budget tussen de 500 en 700 euro

Hier begint het topsegment. Deze apparaten kunnen alles uit de voorgaande segmenten, maar doen het vaak een stuk beter. Vaak op het gebied van zuigkracht, navigeren met laser en mapping. Slaan nauwelijks plekken over in huis en hebben een goede opvangbak. Soms zelfs al een automatisch leegstation!

Budget 700+ euro

Dit is de topklasse onder de robotstofzuigers. Heb je het budget? Twijfel dan niet. Een topklasse robotstofzuiger neemt echt veel werk uit handen. Hieronder zie je een aantal aanbiedingen en populaire modellen in deze klasse.

Veelgestelde vragen en antwoorden

Wij krijgen regelmatig vragen over robotstofzuigers in onze inbox. Hieronder zie je een aantal van de vragen die aan ons zijn gesteld met daarbij ons antwoord. Zelf ook een vraag? Neem dan gerust contact met ons op.

Hoe werkt een robotstofzuiger?

Een robotstofzuiger is een apparaat dat voor jou het huis stofzuigt. Het apparaat vertrekt vanaf het oplaadstation en gaat door jouw huis heen om stof en vuil van de grond te zuigen. Met behulp van een zuigmond en zijborstels haalt dit apparaat al het vuil van de grond af. Sommige modellen brengen ook het huis in kaart, zodat ze slim kunnen navigeren door huis.

Kan ik een robotstofzuiger op meerdere verdiepingen gebruiken?

Ja, dit kan bij sommige modellen zeker. Je zoekt dan naar een model dat meerdere kaarten kan opslaan. Zo stel je per verdieping een schoonmaakschema in. Traplopen kan een robotstofzuiger niet. Je verplaatst het apparaat zelf van de ene verdieping naar de andere.

Welke slimme stofzuiger is het beste?

Dat is afhankelijk van meerdere factoren en het budget wat je uit wilt geven. Wij zijn fan van de Roomba i7 en i7+. Deze zijn vriendelijk geprijsd in het middensegment en uitstekend qua kwaliteit. De + versie heeft een automatisch leegstation. Daarnaast zijn er nog enorm veel modellen die wij aanraden. In de bovenstaande robotstofzuiger keuzehulp lees je er meer over.  

robotstofzuiger kopen
Foto van auteur

Redactie

Op 365smart.nl lees je allerlei informatie over smart (home) producten. Van reviews tot leuke informatieartikelen. Deze website wordt bijgehouden door de redactie van Sportmedia365.

Plaats een reactie


Wij schrijven onze teksten en reviews als onafhankelijke partij. Daarbij maken we soms gebruik van affiliate links. Meer hierover lees je in ons advertentiebeleid.